Yoo Myung Hee

Južnokorejska ministrica povukla kandidatura za čelnu dužnost u WTO-u

05.02.2021 u 16:17

Bionic
Reading

Južnokorejska ministrica trgovine Yoo Myung Hee objavila je u petak da se povlači iz utrke za čelnu dužnost u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), tri mjeseca nakon što je zaustavljen proces izbora novog čelnika

"U cilju promicanja funkcija WTO-a i uzimajući u obzir različite čimbenike, odlučila sam povući kandidaturu", rekla je Yoo u priopćenju.

Poručila je da je odluku donijela nakon konzultacija sa saveznicima, uključujući Sjedinjene Države.

Ključno povjerenstvo WTO-a u prošlogodišnjem listopadu preporučilo je za glavnu direktoricu bivšu nigerijsku ministricu financija Ngozi Okonjo-Iwealu. I Europska unija podržala je Nigerijku.

Dvije žene našle su se u najužem izboru nakon što je 164 zemalja članica WTO-a suzilo broj kandidata s pet na dva.

Početkom studenoga prošle godine WTO je otkazao sastanak na kojem se trebalo odlučivati o imenovanju Okonjo-Iweale novom šeficom nakon što je kabinet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa odbio podržati njezinu kandidaturu, podsjeća Reuters.

Južnokorejska ministrica imala je tada potporu Sjedinjenih Država, ali se nije povukla iz utrke unatoč sve snažnijem diplomatskom pritisku.

Kabinet novog američkog predsjednika Joea Bidena još nije objavio koga podupire na čelnoj poziciji u WTO-u, ali poručuje da razmatra to pitanje.

U Washingtonu ističu i da su spremni na "pozitivan, konstruktivan i aktivan dijalog" o reformi te organizacije.

Okonjo-Iweala u više je navrata isticala da bi WTO trebao pomoći u opskrbi siromašnijih zemalja cjepivom i lijekovima za covid 19, oko čega se zemlje članice još nisu suglasile, ali nastavljaju pregovore, napominje Reuters.