svjetska skautska smotra

Južna Koreja zbog tajfuna evakuira desetke tisuća skauta

07.08.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Južna Koreja zbog nadolazećeg tajfuna priprema evakuaciju desetaka tisuća mladih iz najvećeg svjetskog kampa skauta

Svjetska skautska smotra na zapadnoj obali Južne Koreje trebala je trajati do 12. kolovoza, no tajfun Khanun promijenio je taj plan. Vlada u Seulu u razgovorima je s organizacijom nakon što je dobila zahtjev o preseljenju sudionika u prijestolnicu, objavila je u ponedjeljak glasnogovornica ureda predsjednika.

Vremenski uvjeti već su otežali boravak skautima, suočenima s toplinskim valovima od početka skupa prošlog utorka. Lokacija smotre u Saemangeumu nema prirodnog hlada, a skauti su smješteni u više od 20 tisuća šatora.

Svjetsko tijelo skauta pozvalo je na raniji kraj smotre, no dio nacionalnih saveza, poput onog njemačkog koji broji 2.200 sudionika, odlučio je ostati. Kamp su napustili sudionici iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Singapura.

Snažan tajfun trenutno se približava Južnoj Koreji te bi mogao pogoditi jugoistok poluotoka u četvrtak. Očekuju se snažni vjetrovi i kiša. Na smotri je sudjelovalo više od 43 tisuće skauta iz 158 zemalja. Smotra se održava svake četiri godine.