ORUŽJE DUŽ GRANICE

Južna Koreja usmjerila rakete na Pyongyang

17.06.2011 u 12:50

Bionic
Reading

Južna Koreja postavila je duž granice sa Sjevernom Korejom napredni taktički raketni sustav kojim može gađati glavni grad Sjeverne Koreje Pyongyang, objavio je u petak vladin izvor

Rakete su dopremljene blizu demilitarizirane zone koja razdvaja dvije Koreje, kao odgovor na to što je Sjeverna Koreja prošle godine bombardirala južnokorejski otok Yeonpyeong, rekao je dobro upućeni izvor.

Dvije zemlje tehnički su još u ratu prema primirju kojim je okončan Korejski rat 1950-53.

Seul odbio zahtjev Sjevera da vrati izbjeglice

Seul je u petak izjavio da odbacuje zahtjev režima iz Pjongjanga i u Sjevernu Koreju vrati devetero izbjeglica iz iste obitelji, koji su pobjegli iz te zemlje prije tjedan dana u malenom plovilu.

'Budući da devet Sjevernokoreanaca želi dobiti status izbjeglica, njihov dosje obrađivat će se u skladu sa zahtjevom koji su postavili', objavio je Crveni križ J. Koreje u poruci sjevernokorejskom kolegi.

Tri muškarca, dvije žene i četvero djece, svi iz iste obitelji, prešli su brodicom na vesla pomorsku granicu u Žutom moru prošle subote.

Pjongjang je u četvrtak tražio njihov povratak, ističući da bi se već ionako loši odnosi između dva susjeda mogli dodatno pokvariti ako Jug odbije taj zahtjev.