BUDUĆNOST KOREJSKOG POLUOTOKA

Južna Koreja mora se pripremiti za ujedinjenje sa Sjeverom

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2010 13:56
  • Objavljeno 07.12.2010 u 12:08
južna koreja

južna koreja

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Južna Koreja mora se pripremiti za ujedinjenje sa Sjeverom, rekao je u utorak južnokorejski ministar za ujedinjenje Hyun In-Taek

'Priprema ujedinjenja najvažnija je zadaća za Južnu Koreju', rekao je. 'Moramo promicati vrijednosti slobode, ljudskih prava, demokracije i načela tržišnog gospodarstva i preuzeti inicijativu radi definiranja budućnosti korejskog poluotoka', kazao je na jednom simpoziju.

Bombardiranje otoka Yeonpyeonga u kojemu su četiri osobe poginule, a osamnaest ranjeno, 'najgora je odluka sjevernokorejskog režima' i neće donijeti nikakvu korist ni na političkom ni na gospodarskom i vojnom planu, dodao je ministar.

'Ova će se godina smatrati povijesnom prekretnicom što se tiče korejskog poluotoka', ocijenio je.

Po diplomatskim depešama koje je objavio WikiLeaks, Hyun je 2009. rekao američkom izaslaniku Kurtu Campbellu da, čak i ako sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il zadrži velik utjecaj na vlast, zbog svoje poodmakle dobi ima malo izgleda da doživi 2014. godinu.

'Hyun je preporučio da južnokorejska i američka vlada, u slučaju neočekivana pada sjevernokorejskog režima, brzo djeluju u smislu ujedinjenja korejskog poluotoka', po diplomatskoj depeši.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi