ODGOVOR ŠANGAJU I DUBAIJU

Južna Koreja gradi prvi 'nevidljivi' neboder

15.09.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Ovih dana vlasti Južne Koreje odobrile su gradnju tornja viskog 450 metara pokraj Seula, prvog u svijetu koji bi trebao biti, ako ne baš nevidljiv, onda više nalik na hologram

Gradit će ga GDS Architects, kompanija s uredima u SAD-u i Južnoj Koreji. Tobožnja nevidljivost trebala bi se postići pomoću fasade napravljene od sustava LED (svjetleće diode) s optičkim kamerama koje bi promatraču prikazivale ono što se nalazi s druge strane zgrade.

Potpuna nevidljivost, naravno, nije cilj čak i kad bi bila moguća; ne bi bilo mudro graditi slabo uočljivu 450-metarsku grdosiju blizu zračne luke Incheon. Najavljuje se da će ovaj toranj biti efektan zbog dojma da se neboder 'spaja s nebom'. Odatle i naziv projekta - 'Toranj Beskraj'.

Iznutra, moderno zdanje bi se trebalo koristiti mahom u zabavne svrhe: 4D kinodvorane, restorani vodeni park i promatračnica neki su od najavljenih sadržaja. LED fasada trebala bi se koristiti i za prijenose osobitih događaja te u oglašivačke svrhe.

Autori projekta objašnjavaju da su željeli učiniti korak dalje u poimanju arhitektonskih simbola i atrakcija korištenjem novih tehnologija te udaljavanjem od faličkih opsesija mnogih azijskih režima koji se u iskazivanju svoje moći natječu gradnjom sve viših i viših tornjeva, približavajući letvicu u 21. stoljeću granici od 1.000 metara. Doduše ni projekt firme GDS Architects nije skroman, s obzirom na to da bi Tower Infinity trebao biti među deset najviših zgrada na svijetu.

Najava projekta 'Tower Infinity'