SPLITSKI PROBLEMI DVIJU VELIKIH STRANAKA

Jurjević zadnji na SDP-ovoj listi, HDZ sve prepustio partnerima!

02.05.2013 u 16:58

Bionic
Reading

Marin Jurjević zvani Baja, političar koji je na čelu splitskog SDP-a proveo više od četvrt stoljeća, nakon idućih lokalnih izbora više neće sjediti u Gradskom vijeću - stranka ga je, naime, postavila na posljednje 35. mjesto zajedničke liste SDP-a, HNS-a i HSU-a. Jurjevićeva politička karijera evidentno se bliži kraju jer je neslužbeno najavljeno da će odmah nakon izbora biti organizirana i izborna skupština splitskog ogranka stranke, odnosno da će mandat šefu splitskog SDP-a biti skraćen za godinu dana

Njegovo društvo s Bačvica, ipak, još se ne da: mjesta pri vrhu liste dobili su Vesna Perak Bone, Jurjevićeva desna ruka i donedavno tajnica splitskog ogranka. Odlukom vrha SDP-a nedavno je otpuštena, ali s osmim mjestom na listi može računati na još četiri godine u Gradskom vijeću.

Iznad nje, na šestom mjestu, nalazi se Boris Čurković, jedan od SDP-ovih direktora s kojima je vlast Željka Keruma dobro surađivala i zadržala ih na pozicijama u gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija. Listu, inače, predvodi kandidat za gradonačelnika Ivo Baldasar, iza njega slijede kandidati za zamjenike Aida Batarelo i HNS-ov Goran Kovačević, a tu je i Drago Davidović, koji je nakon što je Kukuriku koalicija osvojila vlast dobio mjesto u Nadzornom odboru Hrvatske pošte.

Dok su se SDP-ovci međusobno glođali oko mjesta na izbornoj listi, pa su čak izbjegli pozvati novinare na predaju lista, u HDZ-u se praktički nisu imali oko svega svađati: među prvih petnaest kandidata nalazi se tek sedam njihovih članova! Na četvrtom mjestu je HČSP-ovac Luka Podrug, na petom dosad nezavisna Ljubica Vrdoljak, na šestom Damir Ćosić iz stranke Ruže Tomašić (HSP AS), na devetom Tonći Blažević iz HSLS-a, na desetom predsjednik dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Marušić, na trinaestom Ante Jukić u ime umirovljeničkog BUZ-a, iza njega su još jedan HČSP-ovac i jedan iz HSP AS-a...

'Ne, HDZ ne plaća nikakvu visoku cijenu. Ja sam naglašeni optimist i očekujem da ćemo kao koalicija imati petnaest mjesta u Gradskom vijeću, a ostali neka nam se priključe', kazao je kandidat za gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević uoči službene predaje kandidature. Stranka je u svoje krilo, i to na visoka mjesta, primila Podruga i Vrdoljak, koji su u protekle četiri godine bili na vlasti s Kerumom i žestoko kritizirali HDZ, no Ivaniševiću tu nema ničega čudnog:

'Oni su bili članovi HDZ-a i veselimo se što će se vratiti kući', kazao je. Upravo Podrug je ovih dana optužio kandidata za župana Ivana Grubišića da istovremeno prima saborsku plaću i svećeničku mirovinu, na što je ovaj najavio podizanje tužbe zbog laži i klevete, no Ivanišević se nije previše uzbudio zbog poteza koalicijskog partnera. 'Mi smo slobodno društvo i svatko u slobodi participira onako kako želi.'

Ispred prostorija splitskog gradskog izbornog povjerenstva u četvrtak je vladala velika gužva, kandidati su se redali kao na traci. Grubišić se pojavio kako bi podržao kandidaturu Damira Vidoševića i potvrdio da će pored Podruga tužiti i Željka Keruma zbog izjave da je 'Jugoslavenčina i suradnik KOS-a'. Definitivno je odustao od kandidature za gradonačelnika Splita, iako se o tome razmišljalo posljednjih dana, jer smatra da bi to bila prevara ljudi koji su potpisali potporu Vidoševiću.

'Hvala don Ivanu, zajedno ćemo udarati po Zagrebu kako bismo riješili splitske probleme', najavio je Vidošević.
Kandidaturu je predala i nezavisna Anđelka Visković, koja tvrdi da je spremna odmah preuzeti posao gradonačelnice. Svjesna je da je predizborna kampanja postala i prljava i da se sve češće upravo ona nalazi na udaru, pa tumači da 'to pokazuje koliko je jaka'.

Njezin bivši šef Željko Kerum svoje izborne liste predat će službeno tijekom poslijepodneva.