AFERA DAIMLER

Jurčić: Nisam primio mito!

02.04.2010 u 12:59

Bionic
Reading

Jedan od potpisnika ugovora s njemačkom automobilskom tvrtkom Daimler Ljubo Jurčić izjavio je danas za Hrvatski radio da mu nitko nije nudio mito niti ga je primio objasnivši da je kao ministar gospodarstva u vladi Ivice Račana bio potpisnik ugovora s Daimlerom o dugoročnoj suradnji, ali da nije sudjelovao u procesu nabavke vatrogasnih vozila

'Niti su mi nudili niti sam primio mito', kazao je Jurčić dodavši da je u neugodnoj poziciji zbog svog potpisa na ugovoru koji je sad označen kao korupcijski ugovor.

Ističe da je vladina odluka bila da se nakon posla s vatrogasnim vozilima sklopi ugovor o dugoročnoj suradnji s Daimlerom 'kao jednom velikom svjetskom kompanijom' te je on kao ministar gospodarstva potpisao ugovor o dugoročnoj suradnji, a ne o kupnji vatrogasnih vozila.

'Što se tiče samog procesa objavljivanja natječaja, poništavanja natječaja i izbora, ja u tome nisam sudjelovao, tako da o tome ne mogu ništa posebno ni reći', kazao je Jurčić.

'Ono što mogu reći radi svih nas koji smo potpisali taj ugovor, zbog vlade i politike u Hrvatskoj, to je da bi istraga trebala biti brza i kvalitetna i da onaj koji je sudjelovao u tome, ako je netko s naše strane sudjelovao, snosi odgovornost tako da se krivnje i blaćenja oslobode vlada, politika i hrvatska država', zaključio je bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Čelnici njemačkog automobilskog diva Daimler AG priznali su podmićivanje vladinih dužnosnika u 22 zemlje, uključujući i Hrvatsku, pa ih je savezni sud u Washingtonu kaznio sa 185 milijuna dolara.

Daimler je, među ostalim, priznao krivnju za podmićivanje dužnosnika hrvatske vlade od 2002. do siječnja 2008. s oko 4,7 milijuna eura, vezano uz 85 milijuna eura vrijedan ugovor iz 2003. o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za hrvatski MUP.

Uz Jurčića, taj su ugovor potpisali bivši ministri financija i unutarnjih poslova Mato Crkvenac i Šime Lučin koji je proteklih dana u više navrata izjavio kako je zainteresiran da se što prije istraži slučaj.