IZBORI U INDONEZIJI

Judojono osvojio drugi predsjednički mandat

08.07.2009 u 19:06

Bionic
Reading

Indonezijski birači su drugi predsjednički petogodišnji mandat povjerili dosadašnjem predsjedniku Susilu Bambangu Judojonu, prenijele su u srijedu agencije

Ti bi predsjednički izbori trebali odrediti tempo reforma u idućih pet godina i 'zacementirati' prijelaz u demokraciju u toj zemlji s 235 milijuna stanovnika i 176 milijuna birača. Unatoč tomu što službeni izborni rezultati neće biti objavljeni do kraja mjeseca, nakon 'brzog brojenja' glasova, koje se u prošlosti pokazalo vrlo pouzdanim, utvrđeno je da je Judojono osvojio dovoljno glasova te da drugi izborni krug nije potreban.

'Moj prioritet bit će oporavak gospodarstva', rekao je bivši general novinarima u svojem domu nakon glasovanja. Po dosadašnji podatcima, Judojono je osvojio najmanje 60,82 posto glasova. Birališta su najprije otvorena u najudaljenijoj istočnoj pokrajini Papui, gdje su raspoređene brojne policijske snage zbog straha da ponovno ne izbije nasilje vezano uz separatiste. Zatim su birališta otvorena u ostalim dijelovima Indonezije.

Analitičari predviđaju da bi Judojono u drugom mandatu mogao ubrzati tempo i proširiti opseg reforma u najvećem gospodarstvu u jugoistočnoj Aziji.