MILIŠA KRITIZIRAO MINISTRA

'Jovanovićeve izjave o zdravstvenom odgoju su skandalozne'

30.08.2012 u 12:21

Bionic
Reading

Eksperimentalni zdravstveni odgoj od ponedjeljka, tj. početka nove nastavne godine počet će se primjenjivati u svim razredima osnovnih i srednjih škola. Obuhvaćat će teme od populariziranja pranja zubi do sprečavanja neželjene trudnoće. Stručnjaci pak upozoravaju kako je riječ o demagogiji, preko noći donesenom programu o čijoj se primjeni ne zna mnogo

'Program je donesen preko noći, ne znaju se glavni ciljevi, ne zna se tko će izvoditi program, nikakvim dekretima se ne može ništa dobro napraviti', rekao je zadarski pedagoški stručnjak Zlatko Miliša. Program zdravstvenog odgoja napravilo je peteročlano povjerenstvo u kojem je četiri liječnika te samo jedan sociolog.

'Je li pitanje zdravlja pitanje medicine ili treba sadržavati sadržaje iz područja odgojnih znanosti, sociologije, psihologije…?' pita se Miliša. Dodao je kako je cjelokupna loša slika djece i mladeži u Hrvatskoj rezultat krize odgoja i krize vrednota. 'Mi kao pedagozi inzistiramo da se na taj način pristupi i s, naravno, znanstvenim stajalištem', dodao je. Izjave pak ministra Željka Jovanovića kako će se zdravstvenim odgojem za 20 posto podići samopouzdanje mladih Miliša smatra skandaloznima te se pita kako je ministar došao do takvih podataka.

'Izjava da će se programom za 20 posto povećati samopouzdanje mladih i smanjiti broj samoubojstva je demagoška izjava. Volio bih vidjeti koji je to znanstveni instrumentarij koji može evaluirati nakon godine dana do koje se mjere smanjila suicidalnost tj. da se za 20 posto povećava samopoštovanje. To su vrlo ozbiljne stvari bez znanstvene argumentacije te su izjave skandalozne', zaključio je.


Na predstavljanju programa zdravstvenog odgoja Jovanović je pak spominjao činjenicu da su nam djeca predebela, da svako peto ne pere zube, da ne peru ruke, da su lošeg mentalnog zdravlja… Ovim se programom namjerava osigurati i spolna i rodna ravnopravnost, ali i spriječiti nasilje.

U izradi programa sudjelovala je i Sanja Musić Milanović, supruga Zorana Milanovića koja je predložila da se prvi školski sat treba potpuno posvetiti zdravstvenom odgoju. Učenici bi sudjelovali u desetominutnoj vježbi, potom bi zajedno doručkovali te prali zube.

Iako se zdravstveni odgoj počinje primjenjivati u sklopu nastave biologije, prirode i društva i psihologije od ponedjeljka, ovog tjedna, kako izvještava RTL, većina nastavnika i učitelja, ali i ravnatelja škola ne zna kako će praksa izgledati. Kažu da su o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole doznali iz medija.

Vinko Filipović, ravnatelj agencije za odgoj i obrazovanje rekao je kako će sve učitelje i nastavnike dodatnom stručnom edukacijom osposobiti da sadržaj zdravstvenog odgoja na drukčiji način prezentiraju i poučavaju učenike. Kada bi se ta edukacija trebala provesti, ne zna se. No zna se da nastava počinje za četiri dana.