NOVI REŽIM UPISA U SREDNJE ŠKOLE

Jovanović: Zaokruživanje na dvije decimale je pravednije

23.01.2013 u 18:25

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ne smatra da se režim upisa u srednje škole postrožio, nego je 'postao pravedniji'. 'Svako se dijete, sukladno uspjehu u školi, može upisati u školu koja odgovara tom uspjehu. Režim je izuzetno pravedan, transparentan i daje bolji raspon učenika s maksimalnim brojem bodova', ocijenio je ministar Jovanović nakon aktualnog sata u Hrvatskom saboru

Odlukom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u prvi razred srednje škole od iduće će se školske godine svim učenicima bodovati prosjeci svih zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja te zaključne ocjene iz predmeta bitnih za nastavak školovanja koje su postigli u sedmom i osmom razredu.

'Način da se boduje uspjeh u sve četiri godine na dvije decimale puno je pravedniji jer nije isto imate li prosjek ocjena 3,5 ili 4,4. Prije je bilo isto. Cilj cijelog procesa je pravedniji i transparentniji način bodovanja učenika u osnovnim školama da bi njihov uspjeh i trud bio razlog zašto se mogu upisati u željenu školu', rekao je ministar Jovanović.

Temeljem stručnih analiza uspjeha učenika u sva četiri razreda, nastavio je Jovanović, pokazalo se 'potpuno suprotno nekakvim nagađanjima' da je uspjeh učenika bolji u petom i šestom, nego u sedmom i osmom razredu.

'Želimo da se u školama uči za život i da ocjena bude objektivna. Ovakav način bodovanja, uz e-upise koje smo uveli, omogućit će da pratimo dijete od vrtića do doktorskih studija i u svakom trenutku možemo reći u kojoj se školi radi dobro', konstatirao je Jovanović.

Po njemu, neće se više moći dogoditi da se 'netko tko ima maksimalan broj bodova ne može upisati u elitnu školu u Zagrebu', jer ubuduće broj učenika s maksimalnim brojem bodova neće biti tako velik kao do sada. 'Vjerujem da smo napravili jako dobar posao da bi se rad objektivno vrednovao te bio jedini kriterij upisa u srednje škole, a ne da se ispod stola, pomoću plavih kuverti, pogoduje nekima koji su bili bliži nekim ravnateljima', zaključio je ministar Željko Jovanović.


Učenicima koji će se upisivati u gimnazijske programe i strukovne programe u trajanju od četiri godine bodovat će se i zaključne ocjene iz matematike, hrvatskog i stranog jezika te još triju predmeta važnih za nastavak školovanja u pojedinim programima. Učenici će tako moći steći najviše 80 bodova.

Do sada se maksimalno moglo dobiti 60 bodova. Promjenama je podignut i minimalni bodovni prag pa će sada prag za gimnazije biti 56 bodova, prag za strukovnu gimnaziju 50 bodova, a prag za upis u ostale programe u trajanju od četiri godine, odnosno strukovne škole, bit će 44 boda.

Jovanović: Režim upisa u srednje škole nije se postrožio