POČELO JE...

Jovanović: Sjedište regije treba biti u Rijeci

07.02.2014 u 16:55

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović podržava reorganizaciju administracije i smanjenje broja ureda državne uprave sa 20 na pet, ali nije previše oduševljen prijedlogom Arsena Bauka da njihova sjedišta budu u drugom po veličini gradu novih imaginarnih regija

'Uvijek ponavljamo da ima previše birokracije i da treba smanjiti državni aparat, a ova vlada ide u tom smjeru. S pet ureda smanjujemo troškove i osiguravamo da građani imaju bolju, dostupniju i kvalitetniju uslugu, a županije neće izgubiti nijednu od svojih ovlasti. To će svi građani prepoznati', kazao je Jovanović.

'Gdje će biti sjedišta? Tamo gdje se ocijeni da će to biti najbolje i najkvalitetnije', dodao je, a na naše pitanje što osobno misli o njegovoj rodnoj regiji, odgovorio je. 'Mislim da je primjerenije da Rijeka bude sjedište.'

Jovanović je u Splitu svečano otvorio novu dvoranu u četvrti Spinut, kojom će se služiti tri osnovne i srednje škole te je ovaj događaj proglasio praznikom za Split, županiju i cijelu Hrvatsku. Obećao je da će se uskoro konačno riješiti problem škola koje održavaju nastavu u tri smjene: od deset takvih škola, čak sedam se nalazi upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tri nove splitske škole (Pujanke, Kamen-Šine i Pazdigrad) već imaju spremnu dokumentaciju i vjerojatno će se graditi po modelu javno-privatnog partnerstva, a ministar vjeruje da će biti spremne za useljenje do 1. rujna 2016. godine.

Sjedišta budućih pet hrvatskih regija, ako se prihvati prijedlog da drugi najveći grad ima prednost

Nova regionalna podjela RH

U preustroj državne uprave sa 20 županijskih na pet regionalnih ureda mogao bi biti uključen i plan bez presedana - da sjedišta ne budu u najvećim gradovima. Prema prijedlogu izmjena Zakona o sustavu državne uprave - umjesto svaku županiju - jedan ured bi pokrivao njih više. Ministar uprave Arsen Bauk za RTL otkriva da bi bilo dobro kad bi glavni bio drugi po veličini grad u regiji.


Jovanović tvrdi da se male područne škole neće zatvarati naprečac i da će opstati 'ako postoji bilo kakvo opravdanje za njihovo postojanje', pogotovo na otocima i u brdsko-planinskim područjima, ali tvrdi da treba voditi računa o činjenici da škole ne služe samo za 'bubnjanje', nego i socijalizaciju djece.

'Nijednu odluku ne donosimo napamet, to ćemo napraviti tek nakon opširne analize koja upravo traje. Sve će na vrijeme biti predstavljeno javnosti', kazao je.
Na današnje prosvjede na Markovom trgu odgovorio je tvrdnjom da nisu istinite optužbe kako se štedi na obrazovanju u znanosti.

'Proračun Ministarstva rastao je u svakoj godini mog mandata, rastu i sredstva za plaće i sredstva za investicije. Ne može biti točno da se štedi na znanosti i obrazovanju ako je novac svake godine veći. Ali ostaje obećanje premijera kojeg uvijek spominjem, da će kada bude više novca to prvi osjetiti učitelji i nastavnici', kazao je Jovanović.