UZ DAN DRŽAVNOSTI

Josipović odlikovao zaslužne osobe, tvrtke i institucije

25.06.2012 u 22:32

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović večeras je na svečanosti, koja je u prigodi Dana državnosti RH održana u Hrvatskom narodnom kazalištu, uručio odličja i priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i kulturnim institucijama

Predsjednik je odličja uručio opernoj pjevačici Renati Pokupić, gospodarstveniku Mirku Ervačiću, znanstveniku Tomislavu Domazetu-Loši, izumitelju Matiji Kopiću te teakwondo reprezentativkama Ani i Luciji Zaninović, dok su dobitnici priznanja Zagrebačka filharmonija, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću te 3LHD arhitektonski studio iz Zagreba.

Mezzosopranistica svjetskog glasa Renata Pokupić odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za glazbenu kulturu i njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu. Renata Pokupić osvojila je svjetsku publiku i glazbenu javnost oratorijskim repertoarom i tumačenjem uloga u Mozartovim, Verdijevim, Haendelovim i Bachovim djelima.

Za osobite zasluge za gospodarstvo i poduzetništvo te involviranje novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovan je dipl. ing. Mirko Ervačić, upravitelj Poljoprivredne zadruge "Osatina" iz Semeljaca u Osječko-baranjskoj županiji, značajnog izvoznika poljoprivrednih proizvoda u europske zemlje.

Genetičar Tomislav Domazet-Lošo odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu. Riječ je o uglednom mladom znanstveniku koji je otkrićem metode genomske filostratigrafije dao snažan dokaz teoriji evolucije. Veliki značaj za medicinu ima pak njegovo istraživanje kojim je po prvi put pokazao da i jednostavni organizmi mogu imati tumore.

Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge za izumiteljstvo u domeni informatičkih poljoprivrednih sustava odlikovan je Matija Kopić, direktor osječke tvrtke Ager Preeo d.o.o., specijalizirane za izradu poljoprivrednih i informacijskih sustava. Matija Kopić sa svojim je suradnicima osmislio projekt Farmeron, koji razrađuje statističke pokazatelje radi smanjenja troškova u poljoprivrednoj proizvodnji.

Hrvatske taekwondo reprezentativke, sestre Ana i Lucija Zaninović odlikovane su Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara za osobite zasluge za taekwondo sport i njegovo promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu. Obje sestre dobitnice su mnogih hrvatskih i međunarodnih priznanja, a plasmanom na olimpijskim kvalifikacijama osigurale su nastup hrvatske teakwondo reprezentacije na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Zagrebačkoj filharmoniji dodijeljena je Hrvatska državna nagrada za iznimno i uspješno promoviranje glazbene umjetnosti u Republici Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 140. godišnjice vrhunskog glazbenog djelovanja. Riječ je o orkestru, slavne prošlosti i velike tradicije, koji je postao kulturnim ambasadorom Hrvatske u svijetu i zaštitim znakom Zagreba kao srednjoeuropskog središta glazbe, umjetnosti i kulture.

Povelja Republike Hrvatske za iznimno i uspješno poticanje procesa suočavanja s prošlošću u Republici Hrvatskoj, dokumentiranje i istraživanje prijeratnih, ratnih i poslijeratnih zbivanja te suradnje s organizacijama civilnoga društva i sličnih institucija u svijetu dodijeljena je Documenti - centru za suočavanje s prošlošću. Documenta potiče proces suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj, dokumentira i istražuje prijeratna, ratna i poslijeratna zbivanja, te promiče javne rasprave vezane uz prijeporne činjenice i interpretacije.

3LHD arhitektonskom studiju - Zagreb dodijeljena je Povelja Republike Hrvatske za iznimno i uspješno afirmiranje suvremene arhitekture u Republici Hrvatskoj i svijetu. Studio 3LHD dosad je ostvario brojne projekte u Hrvatskoj inozemstvu, za koje je dobio značajna nacionalna i međunarodna priznanja. Jedan od njihovih nagrađivanih projekata je Most hrvatskih branitelja u Rijeci, za koji su, uz ostale nagrade, dobili i hrvatsku arhitektonsku Nagradu Viktor Kovačić za najbolju realizaciju 2001.