20 GODINA OD OSNUTKA

Josipović odlikovao vrgoračko-makarsku brigadu

19.12.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović povodom 20. obljetnice osnivanja odlikovao je 156. vrgoračko-makarske brigadu te uručio odlikovanja pojedinim pripadnicima brigade

Za osobite vojne zasluge, Ivan Nemčić odlikovan je Redom bana Jelačića, a Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu odlikovani su; Hrvoje Baričević, Tonči Dragičević, Marijan Kovačević i Bruno Luetić.

Nakon prijema u Zagrebu, gdje je predsjednik podijelio odlikovanja, 156. vrgoračko-makarska brigada svečano je u Makarskoj proslavila 20. obljetnicu ustroja.

Položeni su vijenci kod spomenika braniteljima u Vrgorcu i Omišu, a na Trgu 156. brigade u Makarskoj postrojili su se pripadnici brigade koji su potom položili vijenac i zapalili svijeću kod Spomenika hrvatskom branitelju u Makarskoj. Poslije polaganja vijenca, pripadnici brigade su s ratnim zastavama postrojbi u mimohodu prošetali makarskom rivom do hotela Park, u kojemu je održana svečana sjednica na kojoj su prisustvovali osnivači brigade i zapovjednici, admiral Ante Urlić (istodobno u svojstvu izaslanika predsjednika RH) te umirovljeni general Mate Viduka, Gradonačelnik Makarske dr. Marko Ožić Bebek i dogradonačelnik Vrgorca Željko Pervan

156. brigada Hrvatske vojske koja je osnovana 21. prosinca 1991.godine, najznačajniju ulogu odigrala je na Južnom bojištu, a imala je 21 poginulog pripadnika te više od 150 ranjenih.