ODGOVOR U 10 TOČAKA

Josipović objasnio Grabar Kitarović zašto seli u Visoku

02.02.2015 u 15:33

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović prije isteka mandata pokrenut će proces preseljenja Ureda predsjednika s Pantovčaka u Visoku ulicu, a novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, prema čijoj se želji ured i seli na drugu lokaciju, poručio je da ako ima rezervi prema preseljenju u Visoku ulicu i više nije sklona toj ideji, neka od Vlade zatraži izmjenu ili povlačenje Odluke

Podsjetimo, brza odluka o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka u Visoku ulicu uznemirila je HDZ i stožer novoizabrane predsjednice koji smatraju da se ekspresnom selidbom ugrožava nacionalna sigurnost. Komentar o ekspresnom preseljenju i o optužbama iz HDZ-a za ugrožavanje nacionalne sigurnosti zatražili smo u Uredu predsjednika odakle nam je stigao odgovor u deset točaka koje prenosimo u cijelosti:      

1.Odluku o preseljenju Ureda donijela je u zakonitom postupku Vlada Republike Hrvatske poštujući volju izabrane predsjednice Grabar Kitarović iskazanu, ne samo u vrijeme kampanje, već i inzistiranjem nakon samih izbora da Ured bude upravo u Visokoj ulici.

2.Predsjednik Josipović, kao i svaki građanin, uključivši i izabranu predsjednicu Grabar Kitarović, dužan je poštovati zakonite odluke Vlade Republike Hrvatske.

3.Postupak preseljenja Ureda započeo je Odlukom Vlade koja je stupila na snagu danom donošenja, a nastavit će se predajom objekta u Visokoj ulici Uredu Predsjednika te samim preseljenjem. Očekuje se da će objekt u Visokoj ulici biti predan Uredu tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

4.Navode o mogućem ugrožavanju nacionalne sigurnosti zbog preseljenja, predsjednik Josipović odbacuje kao oblik pritiska da ne poštuje zakonitu odluku Vlade. Nije primjereno od Predsjednika Republike tražiti da ne poštuje zakonite odluke nadležnih državnih tijela.

5.U cijelom postupku preseljenja i primopredaje dužnosti poštovat će se najviši standardi sigurnosti te je predsjednik Josipović od nadležnih sigurnosnih službi zatražio da se sačini protokol primopredaje i preseljenja svih dokumenata, posebice onih povjerljive naravi.

6.Isto tako, predsjednik Josipović zatražio je na uvid i sigurnosnu procjenu objekta u Visokoj ulici s aspekta činjenice da će taj objekt biti novi Ured predsjednika.

7.Ured predsjednika zatražit će i ostale dokumente potrebne za ocjenu dinamike i načina provedbe Odluke Vlade RH.

8.S obzirom na složena pitanja koja se javljaju u postupku preseljenja Ureda, nije moguće procijeniti trajanje postupka preseljenja.

9.Predsjednik Josipović će se, kako je najavio, o svim važnim pitanjima, u što spada i preseljenje Ureda, konzultirati s izabranom predsjednicom gospođom Grabar Kitarović i neće poduzimati nikakve korake koji bi mogli dovesti u pitanje budući rad predsjednice Republike Hrvatske.

10.S obzirom na to da iz izjava Ureda izabrane predsjednice Republike proizlazi da ima rezerve prema preseljenju Ureda i da više nije sklona da Ured bude lociran u Visokoj ulici, predsjednik Republike Ivo Josipović poziva gospođu Grabar Kitarović da, ako to smatra primjerenim, zatraži od Vlade Republike Hrvatske izmjenu ili povlačenje Odluke. Predsjednik Josipović će poštovati svaku odluku koju Vlada donese o mjestu i statusu Ureda Predsjednika.

Cvrtila: Ova odluka Vlade je ishitrena

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', profesor Vlatko Cvrtila rekao je kako je ova odluka Vlade ishitrena i ostavlja gorak okus te da je trebalo pričekati da predsjednica preuzme funkciju. Prema njegovu mišljenju, pokazuje način na koji će se Vlada odnositi prema predsjednici i to nije dobro. Dovoljnim ne smatra opravdanje da je predsjednica to htjela. Cvrtila je naglasio kako prije svega ne postoje sigurnosni uvjeti koji se mogu ispuniti u dva tjedna. Svi dokumenti koji su na Pantovčaku ne mogu se trenutačno smjestiti u Visoku. Sve je to jako teško izvesti da se ne ugrozi nacionalna sigurnost, dodao je. Istaknuo je kako bi najbolje bilo tu odluku staviti na reviziju, mudro bi bilo povući. Vjeruje da će u cijeloj ovoj priči i pritisak javnosti odigrati svoju ulogu.