ZA NOVU TV IZ WASHINGTONA

Josipović o INA-i: Važno je da se sve karte stave na stol

12.05.2014 u 21:16

Bionic
Reading

O svojim očekivanjima od posjeta SAD-u u Dnevniku Nove TV govorio je predsjednik Josipović. U Washingtonu je u razgovoru s Ivanom Petrović komentirao prepreke za ulaganje u Hrvatsku, odnose između Vlade i Mađara po pitanju INA-a te situaciju u BIH. Otkrio je i u kojoj je fazi ukidanje viznog režima za državljane Hrvatske

Američke ulagače zasigurno posebno zanima ugovor o izbjegavanju dvostrukih oporezivanja. Predsjednik Josipović otkrio je u kojoj je fazi ugovor te hoće li o njemu razgovarati s potpredsjednikom SAD-a Josephom Bidenom

'Apsolutno, Vlada na tome radi, ali valja znati da američka administracija sklapa takve ugovore kada prepozna da ja takav ugovor u interesu ulagača iz SAD-a u pojedinoj zemlji, to je glavno načelo. Mi smo sada u fazi da imamo konzultacije s ulagačima koji su u Hrvatskoj, ja sam siguran da će oni iskazati svoj interes da se takav ugovor sklopi. To će imati odličan povratni efekt, jer će vjerojatno puno više ulagača iz SAD-a dolaziti u Hrvatsku, nego što je to sada slučaj', rekao je Josipović.

Komentirao je i najnovije nesuglasice Vlade i Mađara oko INA-e. 'Ukrajinska kriza potencirala je značaj, potencijalni značaj Hrvatske u projektu energetske sigurnosti Europe. Hrvatska svojom infrastrukturom, koju tek treba sagraditi – to je LNG, to su plinovodi, naftovodi – može biti onaj faktor koji osigurava neovisnost Europe od nekih drugih zemalja. S druge strane valja reći da je INA nama zaista jedna od važnijih kompanija. Bez obzira na vlasnički udio, ona je ključna hrvatska kompanije. Nažalost, vidimo da se INA-om nije upravljalo onako kao što smo željeli. Tu postoji problem suglasnosti s propisima RH i ja sam siguran da će Vlada, vodeći te pregovore, štititi hrvatski interes, ali naravno, i imati razumijevanje za opravdane interese druge strane. Uostalom, dogovor je uvijek bolji od parničenja i raznih sporova', izjavio je Josipović.

Na pitanje kako komentira povišene tonove između dviju strana, rekao je kako je važno da se karte stave na stol.

Mislim da je vrijeme da svaka strana kaže što su očekivanja, što je pozicija. Ja imam puno povjerenje u hrvatsku Vladu da će na najbolji način naći zajednički dogovor s Mađarima', odgovorio je Josipović.

Ivana Petrović pitala ga je i kada će biti ukinut vizni režim za državljane Hrvatske. 'Mi po mnogim parametrima udovoljavamo kriterijima. Imamo nešto viši broj odbijenih viza nego što bi to trebalo, ali svi drugi parametri su nam izrazito pozitivni. Ja očekujem da bi do toga moglo doći. Ima nekih problema pri širenju ne-viznog režima koji nisu vezani za Hrvatsku, to je pitanje usuglašavanja i unutarnjih funkcioniranja struktura ovdje u SAD-u. Kažem, ja sam tu prilični optimist', rekao je Josipović.

Dotaknuli su se i BIH, te pozicije SAD-a po tom pitanju. 'Kao prvo, rekao bih da ne samo SAD, nego i Europu koja je isto tako partner, da ih jako zanimaju odnosi u regiji, posebno u kontekstu ovih događaja na istoku Europe. Potpuno je jasan interes i Europe i SAD-a, a naravno i nas da imamo stabilno okružje i da države iz okružja ispune kriterije za članstvo u EU, neki i za NATO, i da se priključe europskom klubu. Kad spominjete BIH, tu nema još pravog rješenja. Mislim daje svima jasno da pravog rješenja bez suglasja u samoj BIH neće biti, bez obzira koliko se upliće Europa. I s naše strane su došle neke inicijative, i SAD i Europa će, zasigurno, po mom sudu pričekati izbore u BIH', rekao je predsjednik Josipović za Dnevnik Nove TV u Washingtonu.