POMILOVANJE UBOJICI CURICE

Josipović nema milosti za Rimca, Bandić neodređen

08.01.2010 u 14:50

Bionic
Reading

Pomilovanje Siniše Rimca, bivšeg pripadnika rezervnog sastava MUP-a kojem je predsjednik Stjepan Mesić za jednu godinu umanjio osmogodišnju kaznu na koju je osuđen zbog ubojstava na Pakračkoj poljani, izazvalo je brojne reakcije u Hrvatskoj, ali i Srbiji

Predsjednički kandidat Ivo Josipović, po zanimanju pravnik, kaže da će institut pomilovanja, koji je akt političke milosti prema osuđenicima, koristiti pod vrlo strogim uvjetima.

'U pravilu, neću davati pomilovanje za slučajeve teških kaznenih djela poput ubojstava, silovanja, ratnih zločina ili kaznenih djela organiziranog kriminala', kaže Josipović i dodaje da u tom kontekstu, načelno, ne bi dao pomilovanje ni Rimcu.

Drugi predsjednički kandidat Milan Bandić bio je neodređen na pitanje da prokomentira smanjenje kazne za godinu dana Siniši Rimcu. 'Predsjedničko pomilovanje je akt milosrđa i ja bih pomilovao svakoga koga Komisija za pomilovanja potvrdi, tj. svakoga tko ispuni uvjete Komisije', odgovorio je na tportalovo pitanje Bandić.

Potpredsjednicu HNS-a Vesna Pusić uhvatili smo u Londonu gdje ju je začudio potez predsjednika Mesića te je rekla da ne zna pod kojim je okolnostima došlo do tog pomilovanja. 'Ako je riječ o tom Siniši Rimcu (iz slučajeva Pakračka poljana i ubojstva obitelji Zec), to mi se čini neprihvatljivim s obzirom na počinjeni zločin', smatra Pusić.

Taj slučaj je već jedanput, kaže ona, bio izmanipuliran, zbog proceduralne pogreške, i taj potez predsjednika 'si ne mogu objasniti'. 'Ne znam dovoljno o tome koje su bile okolnosti za taj potez. Ja to nikad ne bih učinila', zaključila je potpredsjednica HNS-a.

Vukovarski branitelj PredragFred Matić osobno poznaje Rimca i kaže da se radi o mladom čovjeku i dobrom branitelju koji je napravio strašnu glupost. 'Opraštali smo i drugima za gore stvari pa zašto ne bismo i njemu, s tim da ovo nije oprost nego smanjenje kazne za jednu godinu', kaže Matić.

Ovo mu je vjerojatno neka nagrada za kajanje koje je izrazio i dobro vladanje, smatra Matić, koji objašnjava kako osobno zna da se Rimac iskreno kaje zbog počinjenog zločina. Zbog toga misli da mu društvo treba dati šansu. 'To što je napravio je za svaku osudu, a on je toga bio jako svjestan već nakon samog djela. On će službeno odraditi ono za što je kažnjen, a ono što je njemu na duši nosit će cijeloga života', zaključio je vukovarski branitelj Matić.

Smanjenje kazne Rimcu kritizirao je i srbijanski predsjednik Boris Tadić koji smatra da je riječ o anticivilizacijskom potezu.

Siniša Rimac osuđen je na osam godina zatvora za ubojstva srpskih civila na Pakračkoj poljani, ali nije i za ubojstvo 12-godišnje Aleksandre, koje je priznao, zbog proceduralne pogreške. Za ubojstvo Aleksandre i njenih roditelja okrivljeni su pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Tomislav Merčep. Iako im se sudilo za to ubojstvo, njihovi iskazi, tj. priznanje zločina, nisu korišteni zbog proceduralne greške, za što su javnost i mediji optuživali Vladimira Šeksa koji je u to vrijeme obnašao dužnost državnog tužitelja.