REAKCIJE HRVATSKIH POLITIČARA

'Josipović i Kosor moraju objasniti što su potpisali'

09.12.2011 u 12:05

Bionic
Reading

Nakon što je jutros u Bruxellesu potpisan ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, stižu i prve reakcije hrvatskih političara. Dok su se jedni prepustili euforiji, drugi kažu kako mjesta euforiji nema jer je neizvjesna sudbina eurozone

Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar izrazio je žaljenje što se nije do kraja poštivala deklaracija Hrvatskog sabora iz 2005. u kojoj stoji da se'najprije provede referendum, a potom potpiše Ugovor o pristupanju' založivši se za javnu raspravu o svim aspektima ulaska u EU.

'Strogo se zalažemo da se nakon današnjeg dana, a prije referenduma, u Hrvatskoj provede kvalitetna i široka javna rasprava o samom sadržaju i svim aspektima ulaska u Europsku uniju', izjavio je Lesar dodavši kako smatra da bi idealno vrijeme za to bio ožujak iduće godine.

Tomašić: Neka objasne što su potpisali

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić, pozvala je predsjednika Republike Ivu Josipovića i premijerku Jadranka Kosor, koji su jutros u Bruxellesu potpisali Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske EU, da po povratku u Hrvatsku javno kažu što su to konkretno potpisali u hrvatsko ime.

Istaknuvši kako se radi o sudbini cijelog hrvatskog naroda, kojem su i Josipović i Kosor prisegnuli obećavši da će štiti njegove interese, Ruža Tomašić je kazala kako želi da 'javno kažu što nas to točno očekuje u EU, što je dobro, a što loše, kako bismo mogli donijeti odluku želimo li u EU'.

Ponovila je i stajalište svoje stranke kako HSP dr. Ante Starčević zazire od EU 'ne zato što su euroskeptici, već zato što su eurokritici'.

HDSSB: Nema razloga za slavlje

Hrvatska demokratska stranka Slavonije i Baranje (HDSSB) smatra pak kako Hrvatska nema razloga slaviti potpisivanje pristupnog sporazuma Europskoj uniji (EU). 'Pristupni sporazum koji je Hrvatska danas potpisala u Bruxellesu dogodio se u vrijeme kada je neizvjesna sudbina eurozone, kada je cijela Europska unija opterećena nizom problema, zbog čega HDSSB ocjenjuje da nema razloga za slavlje', rekao je predsjednik te stranke i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Situacija u EU unazad deset godina, pa i prije šest godina 'kada je Hrvatska počela s pregovorima nije ni približno ista kao danas, kada je i u Europi narušeno gospodarstvo, velik broj nezaposlenih, pa se pitamo kakva je sudbina Hrvatske u cijeloj toj priči', rekao je Šišljagić i dodao kako su, naravno, svjesni da je Hrvatskoj mjesto u europskoj asocijaciji, jer Europi po svojoj kulturnoj, tradicijskoj i ostaloj baštini oduvijek i pripadamo .

Poručio je da 'Kukuriku koalicija, prije svega budući premijer Zoran Milanović, ali i Vesna Pusić trebaju što prije dati odgovore na brojna pitanja vezana za ulazak Hrvatske u EU, kada to već nije do sada učinila premijerka Jadranka Kosor i ostali državni pregovarači'.

Za Friščića povijesni dan

Predsjednik HSS-a Josip Friščić prepustio se euforiji i ustvrdio kako 'potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji zasigurno spada u najznačnije trenutke naše povijesti'.

'Kraj je to šestgodišnje aktivnosti pregovaranja ali i mijenjanja zakonske regulative i ponašanja. Priznanje je to Hrvatskoj i svim njenim građanima da smo nakon Domovinskog rata i izborene samostalnosti stvorili uvjete europskog življenja na našim prostorima', naglasio je predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Josip Friščić.