KASNO, JER VRHOVNI SUD JE ODLUČIO

Josipović: Hernadi je htio izvršiti pritisak na pravosuđe

07.04.2014 u 17:08

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović kaže da je intervju predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija 'možda trebao biti određeni pritisak na hrvatska državna tijela', ali je izrazio uvjerenje kako 'nema te osobe ni u Hrvatskoj ni izvan nje koja može pritiskati Vrhovni sud ili Državno odvjetništvo pri donošenju odluke'. Tportal doznaje da je Vrhovni sud odluku već donio te da je njezino obrazloženje u izradi

'Gospodin Hernadi očito zna da je zvan i zaista bi se mogao javiti, doći i obaviti one razgovore s našim državnim tijelima koje je potrebno da obavi', poručio je Josipović osvrćući se na Hernadijeve tvrdnje kako ga DORH nije kontaktirao.

Hernadi, kojeg Hrvatska traži zbog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera u slučaju Ina - MOL, izjavio je to u u nedjelju u ekskluzivnom intervjuu za RTL televiziju. Josipović očekuje zakonitu i pravednu odluku hrvatskog pravosuđa, a osobno ne želi ulaziti u to je li Hernadi kriv ili ne, jer mu to, kaže, nije posao.

Prema našim informacijama, Vrhovni sud je u aferi Ina - MOL u slučaju Ive Sanadera već donio odluku te Hernadijev medijski istup zaista ne može imati nikakav utjecaj na odluku koja će biti objavljena kada se sastavi detaljno obrazloženje.

Odvjetnik Rajko Mlinarić
kaže da Hernadi ima pravo iznijeti svoje mišljenje i svoju stranu preko bilo kojeg medija te da mu se to na bilo kojem sudu neće uzeti u obzir. Kaže da DORH nije došao do Hernadija jer je Mađarska, protivno međunarodnim konvencijama o pravosudnoj suradnji, odbila svaki pokušaj ispitivanja Hernadija čime je, smatra Mlinarić, žestoko ispolitiziran cijeli slučaj.

Inače, DORH je od mađarskih vlasti četiri puta tražio da ispitaju Hernadija, ali je to mađarsko pravosuđe odbilo. Obrazloženja su uključivala interes MOL-a, mađarski gospodarski interes i mađarsku nacionalnu sigurnost.