ŽBOGAR:

'Još nismo obaviješteni o popisu arbitara EK'

14.11.2011 u 21:56

Bionic
Reading

Slovenija nema saznanja o popisu sudaca koje će Hrvatskoj i Sloveniji ponuditi Europska komisija kao arbitre, odnosno članove arbitražnog suda za rješenje graničnog prijepora, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Slovenija i Hrvatska već su odredile po jednog svog arbitra za petočlani arbitražni sud, dok bi ostala tri trebale odabrati s popisa koji će im ponuditi Europska komisija.

Europska komisija i ministar za proširenje Štefan Fuele odbili su krajem tjedna javno komentirati proces usostave arbitražnog suda, iako 9. prosinca, nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom, počinju predviđeni rokovi za provedbu arbitražnog sporazuma, podsjeća slovenska tiskovna agencija, dodajući da bi to pitanje moglo biti jednim od predmeta večerašnjeg sastanka Žbogara s Fueleom u Bruxellesu.

'Poznato nam je da se Europska komisija priprema za svoju ulogu u arbitražnom postupku koju će preuzeti idućeg mjeseca, ali je o detaljima u ovom trenutku prerano govoriti', rekao je Žbogar za STA, dodajući da još nije došlo do faze kad će popis s prijedlogom Europske komisije o potencijalnim članovima arbitražnog vijeća biti poznat.

'Još nismo u fazi kad trebamo biti obaviješteni o toj listi, no stvari će se do 9. prosinca morati raščistiti, a takvo očekivanje i izražavamo u našim razgovorima s Europskom komisijom', rekao je Žbogar.