SABOR O MATEŠI

'Još nisam čuo da DORH izdaje pohvale za nečiji rad'

09.04.2014 u 15:19

Bionic
Reading

Poslovanje Sportske televizije bila je glavna tema saborske rasprave o izvještaju Hrvatskog olimpijskog odbora za 2012. Vlada je o tom izvještaju dala negativno mišljenje upravo zbog poslovanja Sportske televizije, no HOO i njegova čelnika Zlatka Matešu pokušali su obraniti u oporbi

Rekli ste da sportska televizija služi za promicanje malih sportova, da se ne financira iz vaših sredstva, nego da se financira kreditiranjem od poslovnih banaka, ali te banke nisu htjele prihvatiti financiranje sportske televizije bez čvrstih jamstava Hrvatskog olimpijskog odbora i po nekim projekcijama do 2016. godine gubici te televizije iznosit će preko 100 milijuna kuna. Ja vas ovdje pitam, tko će financirati te gubitke, otkud će se oni financirati i tko će to sanirati? Hoće se to sanirati iz državnog proračuna, iz vaših sredstava koja idu iz igara na sreću odnosno nauštrb hrvatskih sportaša i treba li se sportska televizija ili ne treba financirati na ovaj način kako se sada financira', zapitao je Matešu već na početku SDP-ov Saša Đujić.

Naime, objasnio je da je upravo zbog nalaza sportske inspekcije i nadzora ministarstva financija Vlada dala negativno mišljenje na izvještaj HOO-a.

'Negativnim mišljenjem Vlada RH želi ukazati na netransparentno trošenje proračunskih sredstava te rizično poslovanje koje dovodi do opasnosti gubitka strogo namjenskih sredstava. Gubitkom i disperzijom sredstava na financiranje trgovačkog društva, na nerealne administrativne i logističke troškove ugrožen je cjelokupni sustav sporta, a najveća odgovornost leži upravo na vodstvu Hrvatskog olimpijskog odbora', kazao je Đujić.

Međutim, sve optužbe Mateša odbacuje. 'Sve kontrole koje su bile, a bilo ih je jako puno, vezano za poslovanje HOO-a za 2012. ni u jednom segmentu nisu našle nijedan slučaj nezakonitog trošenja proračunskog novca, dakle onog dijela koji se dobiva od igara na sreću', kazao je Mateša.

Što se pak tiče Sportske televizije, i tu se Mateša požalio. 'Nama se osporava korištenje vlastitih sredstava za financiranje našeg vlastitog projekta, što mislim da je stvarno bez presedana i moram reći da je predsjednik Europskih olimpijskih odbora gospodin Patrick Hickey u studenom uputio pismo našem premijeru u kojem skreće pozornost na to da je Hrvatski olimpijski odbor, kao i svaki drugi olimpijski odbor na svijetu, autonoman u trošenju svojih vlastitih sredstava', kazao je Mateša.

U obranu HOO-a stali su u oporbi, točnije u HDZ-u. 'Primjenjuju li u Vladi iste kriterije i pravila na sebe, prije svega što se tiče Zakona o fiskalnoj odgovornosti, jer ovo je po meni jedna politička hajka', kazao je HDZ-ov Ivan Šuker.

Nešto konkretniji bio je njegov stranački kolega Josip Borić. 'Slušajući brojne sportske uspjehe, sve aktivnosti, sve ono što ovdje piše, pozitivan čak i financijski učinak ovog izvješća, imam osjećaj da jedna stranka, SDP, pokušava putem nekakvih, ja bih rekao, i nedozvoljenih aktivnosti preuzeti vodstvo ove krovne organizacije sporta u RH. I zbog toga je ja mislim dano i negativno mišljenje jer je ono i rezultat neznanja ministra koji ne zna što mu je posao upravo u tom ministarstvu. A poznata je izreka koja kola ovih dana u javnosti - tko zna, zna, a tko ne zna, sjedi u ovoj Kukuriku vladi, a tamo je i ministar Jovanović', kazao je Borić.

Repliciravši SDP-ovcu Đujiću, u Matešinu obranu stao je i HDSSB-ov Krešimir Bubalo. 'Ono što ste često  ponavljali u vašoj prezentaciji izvješća je to da je Olimpijski odbor radio protuzakonito. Gospodin Mateša danas ne bi sigurno sjedio ovdje da je to tako', poručio je Bubalo.

Odgovorio mu je Đujić. 'Činjenica je da je sportska inspekcija svoje nalaze uputila Državnom odvjetništvu RH, a to znači da je u tim nalazima nađeno nešto protuzakonito. Pa nisu poslali DORH-u da im da pohvalnicu za dobar rad. Ja još nisam čuo da DORH izdaje pohvale za nečiji rad. Znači, očito nešto tamo ne štima', rekao je Đujić.

Treba li uopće Hrvatskoj sportska televizija, upitao se HSU-ov Željko Šemper.

'Mi često razgovaramo s ljudima, pogotovo ljubiteljima sporta i svi se oni pitaju čemu i kome to služi, jer to praktički nitko ne gleda. Nitko ne gleda bez obzira na to što je namjera bila plemenita, što su se sportski savezi usuglasili s time da se prenose ti mali sportovi', kazao je Šemper.

No s takvim argumentom nije se složio Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista. 'Ne smijemo banalizirati ulogu Hrvatskog olimpijskog odbora, a ni Sportske televizije. Rekli ste to nitko ne gleda. Ako idemo po tom kriteriju, pola emisija Hrvatske radiotelevizije treba ukinuti jer ih nitko ne gleda, jer su loše, jer su katastrofalne, a na njih se troši milijardu i 200 tisuća kuna javnoga novca', kazao je Vukšić.

Zbog silnog ulaganja novca u Sportsku televiziju, nadodao je pak HSU-ov Željko Šemper, trpe sportaši. No to je odbacio Mateša.

'Nijedan sportaš ili nacionalni savez nije dobio manje sredstava ni manje od onoga što mu je proračunom bilo predviđeno u 2010., 2011., 2012., a vidjet ćete za koji dan i 2013., zbog Sportske televizije. To je bio projekt koji je imao svoju feasibility studiju koju su pozitivno ocijenile banke i koje su to financirale. Naravno, da radimo kafić, ne bi bio u tri godine profitabilan. Ne može biti ni televizija', priznao je Mateša.