TUZI NADOMAK PODGORICE

Još jedno crnogorsko naselje priključilo se Uniji albanskih općina

15.04.2019 u 20:57

Bionic
Reading

Općina Tuzi, koja teritorijalno pripada Crnoj Gori, proteklog vikenda priključila se Uniji albanskih općina

Općinu Tuzi je nakon nedavnih lokalnih izbora od Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića preuzela koalicija albanskih nacionalnih stranaka, javljaju crnogorski mediji.

Ovo je nakon Ulcinja već druga crnogorska općina koja se priključila Uniji albanskih općina u regiji.

Donedavna podgorička Gradska općina Tuzi je od 1. rujna prošle godine postala formalno samostalna općina, čime je realizirano obećanje staro više od 20 godina.

Područje nadomak Podgorice u kojem dominantno žive Albanci bilo je samostalna općina do 1958. godine, kada joj je taj status ukinut i pripojena je crnogorskoj prijestolnici. Obnova samostalnosti općine Tuzi predstavljala je dugogodišnji središnji politički zahtjev albanskih nacionalnih stranaka, a od dobivanja samostalnosti građani tog kraja više ne glasaju na izborima za Podgoricu, već isključivo u okviru svoje općine.

  • +7
Crna Gora Izvor: Pixsell / Autor: /DPA/PIXSELL

Unija albanskih općina osnovana je 28. studenog 2016. godine u Tirani povodom obilježavanja nezavisnosti Albanije i Dana albanske zastave. Tom prilikom predstavljen je Statut Unije albanskih općina, a koji su potpisali predstavnici Tirane, Prištine, Tetova, Valone, Prizrena, Tuza, Ulcinja, Preševa i Gostivara.

Sjedište Unije albanskih općina je u Tirani, a povezivanje ovih općina ima cilj utvrđivanje mehanizama međusobne suradnje u područjima urbanizma, životne sredine, kulture, investicija i inovacija.