OŠTRA KRITIKA

Jordanska kraljica prozvala medije: 'Zašto je narativ uvijek na izraelskoj strani?'

25.10.2023 u 10:27

Bionic
Reading

Jordanska kraljica Rania kritizirala je u intervjuu s BBC-jevom novinarkom Christiane Amanpour 'očigledne dvostruke standarde' u zapadnom mainstream medijskom izvještavanju o ratu između Izraela i Hamasa

'Bilo je vrlo razočaravajuće vidjeti dvostruke standarde u današnjem svijetu, vidjeti snažnu osudu onoga što se dogodilo 7. listopada, ali vrlo malo osude onoga što se događa danas', rekla je jordanska kraljica u razgovoru s Amanpour.

'Zašto nema poziva na trenutni prekid vatre? Svjedočimo ljudskoj patnji, pa zašto je narativ uvijek na izraelskoj strani? Zapadni mediji i kreatori politike vrlo brzo prihvaćaju izraelske narative. Kada Izrael napadne, Palestinci 'umiru ', ali kada Izraelci umru, oni bivaju 'hladnokrvno ubijen', ustvrdila je Rania, prenosi The Daily Beast.

Prozvala CNN

Iako se 53-godišnja kraljica dugo zalagala za prava palestinskog naroda, njezin intervju s Amanpour imao je posebno oštar ton koji se ne viđa često među članovima kraljevske obitelji. Nazvala je izraelsko bombardiranje Gaze 'masovnim pokoljem' i čak kritizirala izjave američkog predsjednika Joea Bidena o napadima na Izrael 7. listopada.

'Predsjednik Sjedinjenih Država tvrdio je da je vidio dokaze o odrubljenim glavama djece, da bi to kasnije povukao jer je IDF (Izraelske obrambene snage) rekao da za to nema dokaza. To je potvrda pristranosti. Christiane, čak je i CNN na početku sukoba objavio naslov o izraelskoj djeci pronađenoj iskasapljenoj u izraelskom kibucu. A kad pročitate priču, to nije neovisno potvrđeno. Sada, moje pitanje vama je biste li objavili takvu osuđujuću, ali neprovjerenu tvrdnju koju je iznio Palestinac?' zapitala je kraljica.

Amanpour se zatim ubacila: 'Kraljice Rania, samo vas moram zaustaviti jer su Izraelci pokazali slike i naši novinari su bili tamo. Ne govorim o odrubljivanju glava, govorim o tijelima beba izrešetanim mecima'.

  • +6
Kraljica Rania Izvor: Profimedia / Autor: LIAM MCBURNEY / PA IMAGES / PROFIMEDIA

'Svijet ne poziva na prekid vatre'

Govoreći o reakcijama arapskog svijeta na zračne napade koji su posljednjih tjedana gađali Gazu – usmrtivši oko 5000 Palestinaca, prema ministru zdravstva enklave – kraljica je rekla da djeluje kao da je zapadni svijet 'suučesnik' u ubijanju civila.

'Govore nam da nije u redu ubiti obitelj, ali je u redu granatirati ih do smrti... I to je jednostavno šokantno za arapski svijet', rekla je, dodajući: 'Ovo je prvi put u modernoj povijesti da postoji takva ljudska patnja, a svijet čak i ne poziva na prekid vatre. To je zaglušujuća tišina'.

Tijekom intervjua, Amanpour je upozorila kraljicu da će 'biti izložena velikim kritikama Izraela i njegovih pristaša' jer je Izrael nazvala državom 'aparthejda'. Kraljica je odgovorila: 'Dopustite mi samo da naglasim da je aparthejd oznaka koju nisu dali Arapi, već izraelske i međunarodne organizacije za ljudska prava'.

  • +22
Posljedice izraelskog granatiranja u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

'Ovo je priča stara 75 godina, priča o ogromnoj smrti i raseljavanju palestinskog naroda', rekla je kraljica, govoreći o izraelskoj okupaciji i 'dehumanizaciji' Palestinaca na Zapadnoj obali i u Gazi kroz 'svakodnevna poniženja i kršenja ljudskih prava'.

'Sada postoji hiperfiksacija na Hamas, zbog onoga što se dogodilo zadnjih nekoliko tjedana. Ali to je problem koji daleko prethodi Hamasu, a nastavit će se i nakon Hamasa. Ovo je borba za slobodu i pravdu', zaključila je.