i dalje napeto u britaniji

Johnson zaprijetio zastupnicima: Ne želim izbore, no ni pod kojim okolnostima neću tražiti odgodu Brexita

02.09.2019 u 20:24

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da ne želi izbore, te je pozvao zastupnike da ne glasaju ni za kakvu daljnju odgodu brexita

Johnson je sazvao sjednicu vlade kasnije u ponedjeljak a analitičari su smatrali da postoji "realna mogućnost" da Johnson od zastupnika ovaj tjedan zatraži raspisivanje izbora.

"Ne želim izbore. Vi ne želite izbore. Idemo dalje s agendom koju je izabrao narod", rekao je.

Johnsonovo obećanje da će izvesti zemlju iz EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma pogurnulo je Ujedinjeno Kraljevstvo prema ustavnoj krizi te dovelo u sukob s 27 drugih članica EU-a, piše Reuters.

Johnson, u izjavi ispred sjedišta vlade u Downing Streetu, rekao je da nikad više ne bi odgodio brexit, koji je dva puta odgodila njegova prethodnica Theresa May.

"Želim da svi znaju da nema tih okolnosti u kojima bih tražio od Bruxellesa odgodu: odlazimo 31. listopada, nema ako ni ali", rekao je Johnson.

Međutim, iako nije eksplicitno najavio izbore, britanski mediji njegove riječi da' 'i pod kojim okolnostima neće tražiti odgodu', tumače da bi u slučaju da parlament ipak izglasa odgodu, Johnson sazvao izbore.

Više od tri godine otkad je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo 52 naspram 48 posto za napuštanje EU-a, još uvijek je nejasno pod kojim uvjetima će se brexit dogoditi.

Britanski parlament vraća se u utorak s ljetne stanke a savez oporbenih zastupnika i neki pobunjenici u Johnsonovoj Konzervativnoj stranci pokušat će primorati vladu da od Bruxellesa traži odgodu roka za brexit.

Sky je u ponedjeljak objavio da konzervativci računaju da je barem 19 pobunjenih u njihovim redovima. Izvor iz tajništva torijevaca otkrio je da će svaki konzervativni zastupnik koji glasa protiv vlade biti izbačen iz stranke i neće se moći kandidirati uz druge konzervativce na sljedećim izborima.

  • +11
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

U implicitnom upozorenju zastupnicima, Johnson je rekao: "Nećemo dopustiti nikakav pokušaj da ustuknemo u ispunjavanju onoga što smo obećali".

Istaknuo je da će zastupnici ako glasaju za odgodu brexita "time naprosto izmaknuti tepih pod nogama i ugroziti položaj Velike Britanije te učiniti svake buduće pregovore potpuno nemogućima".

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn kazao je u ponedjeljak da želi izbore i da će njegova stranka spriječiti izlazak bez sporazuma. 

"Moramo se ujediniti kako bismo zaustavili brexit bez dogovora - ovaj tjedan bi mogao biti naša zadnja šansa", poručio je laburist.