AZIJSKA TURNEJA

Joe Biden otputovao iz Kine u Mongoliju

22.08.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Zamjenik američkog predsjednika Joe Biden napustio je Kinu u ponedjeljak ujutro i krenuo za Mongoliju, nakon dugog posjeta prvenstveno namijenjenog uvjeravanju Pekinga u američku sposobnost podmirivanja obveza i stabilnost gospodarstva

Biden je napustio grad Chengdu, središte pokrajine Sečuan, nakon što je izjavio da prva svjetska ekonomija nikada neće bankrotirati, usprkos tome što je agencija Standard&Poor's snizila američki rejting s maksimalne ocjene trostrukog A.

Kina, drugo svjetsko gospodarstvo, zabrinuta je zbog američkog zaduživanja. Brine se o stabilnosti svog enormnog ulaganja od 1.170 milijardi dolara. No, ugošćujući prošlog tjedna Bidena, zamjenik kineskog predsjednika Xi Jinping, kao i premijer Wen Jiabao te predsjednik Hu Jintao, izrazili su povjerenje u američku ekonomiju.

Za posjeta Mongoliji, posvećenog prvenstveno poboljšanju gospodarskih odnosa, posebno suradnji u energetskom sektoru, Biden bi se u trebao susresti s mongolskim predsjednikom Tsakhijom Elbergdojem i premijerom Sukhbaatar Batboldom, a nakon toga odlazi u Japan, posljednju postaju svoje azijske turneje.

Mongolija, zemlja koja se još ubraja u nerazvijena svjetska gospodarstva, počela je zainteresiranim stranim investitorima otvarati svoje ogromne rezerve ugljena.

Mlada demokracija u Mongoliji pokušava unaprijediti svoje odnose sa Sjedinjenim Državama, a poslala je i svoje vojnike u sklopu međunarodne misije u Irak i u Afganistan.