U OKVIRIMA UN-A

Jiabao: Kina neće protežirati al-Asada

14.02.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Kineski premijer Wen Jiabao u utorak je izjavio kako je nužno spriječiti rat i kaos u Siriji i najavio da će kroz rad u Ujedinjenim narodima pokušati dovesti do završetka nereda u toj zemlji

Rekao je to nekoliko dana pošto su Kina i Rusija blokirale rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja je podupirala arapski plan da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ode s vlasti.

Wen je s novinarima razgovarao zajedno s predsjednikom Europskoga vijeća i Europske komisije uoči pekinškoga summita EU-a i Kine. Dodao je da ne želi nikoga štititi, pa ni sirijsku vladu.

'Kad je u pitanju Sirija, najvažnije je sad spriječiti rat i kaos da bi se sirijski narod spasio većih patnji', odgovorio je Wen na novinarsko pitanje.

'Za ostvarenje toga cilja Kina podupire sva nastojanja u skladu s poveljom i načelima Ujedinjenih naroda i spremni smo jačati komunikaciju sa svim stranama u Siriji i međunarodnoj zajednici te nastaviti igrati konstruktivnu ulogu. Kina apsolutno ne kani protežirati nijednu stranu, pa ni sirijske vlasti'.

Kina je izvrgnuta kritikama zbog blokiranja rezolucije, a ona se pravda politikom nemiješenja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

S Wenom je u Velikoj dvorani naroda bili predsjednik Europskoga vijeća Herman Van Rompuy koji je rekao da bi članice UN-ova Vijeća sigurnosti morale nešto poduzeti u vezi sa Sirijom. Van Rompuy je s Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europske komisije u Pekingu na summitu s kineskim vodstvom. Taj je sastanak premješten s kraja prošle godine jer su se tada europski čelnici mučili s dužničkom krizom.

U ponedjeljak je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay optužila sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada da, ohrabren neuspjehom Vijeća sigurnosti da ga osudi rezolucijom, pucanjem u civile želi zaustaviti prodemokratske prosvjede.