HRVATSKIH 12 U EU PARLAMENTU

Jesu li opravdali vaše povjerenje?

23.03.2014 u 13:24

Bionic
Reading

I dok su neke liste za Europske izbore već složene, a druge se slažu, užurbano grabimo prema 25. svibnju i još jednim izborima. Ono što svi žele jest da se ne ponovi fijasko od prošle godine kada smo, osim Slovačke, imali najmanju izlaznost birača u povijesti Europske unije. No znaju li uopće birači tko im sada sjedi u parlamentu i što naši europarlamentarci rade? Jesu li oni sami postali prepoznatljivi među svojim ostalim kolegama?

Kada smo se prije nekoliko tjedana našli u Strasbourgu na još jednom zasjedanju Europskog parlamenta, osjećala se napetost kod svih naših europarlamentaraca. Liste još nisu bile gotove, postavljalo se pitanje hoće li biti na njima i na kojem mjestu. Tada se još nikome i nije pričalo o što bi bilo kad bi bilo, stoga smo okrenuli temu i pitali naše zastupnike - misle li da su građani Hrvatske svjesni tko sjedi u Europskom parlamentu i što rade. SDP-ov Tonino Picula kaže: volio bih da naš rad ovdje potakne građane da izađu na izbore, budući da smo prošle godine ispraćeni sa skepsom.

'Ali vjerujem da smo u međuvremenu uspjeli afirmirati ne toliko sebe nego važnost Europskog parlamenta kao ustanove u kojoj se odlučuje o zakonima primjenjivima u Republici Hrvatskoj',  istaknuo je Picula.

Kao jednu od bitnih tema o kojoj je govorio Picula ističe posljedice ukidanja malog ribarstva u Hrvatskoj, dok je njegova kolegica u stranci Biljana Borzan ponosna na amandmane kojima je utjecala na život građana u Hrvatskoj.


'To je onaj dio u kojem se stvarno mogu stvari mijenjati: amandmani koje sam ja dala bili su vezani baš za interese Hrvatske, da nam se omogući veća samostalnost u donošenju određenih odluka. To je nešto što, baš onako imate osjećaj da ste nešto konkretno napravili', rekla je Borzan.

HDZ-ova Ivana Maletić svoj i rad svojih kolega u Europskom parlamentu ocjenjuje odličnim. Kaže da su iznenadili sve svoje kolege svojim radom i snalaženjem. 'Mi smo na svim točkama, uvijek smo prisutni, objašnjavamo, vidi se i po statistikama da smo vrlo vrlo aktivni. Tako da su oni poprilično iznenađeni kako smo se mi u kratko vrijeme jako dobro snašli', rekla je Maletić.

I Davor Ivo Stier smatra da su naši zastupnici dobro radili proteklu godinu, a nada se da će i to biti jedan od razloga veće izlaznosti na na europske izbore. Prstom upire u vladajuće koje smatra odgovornima zbog niske izlaznosti prošle godine i odluke da se ne spoje lokalni s europskim izborima. Iako je siguran da će izlaznost ove godine biti veća podvlači kako ni ove godine još uvijek ne vidi jednu institucionalnu kampanju u povodu izbora.

'Da jednostavno informiraju građane što je Europski parlament, zašto 80 posto našeg hrvatskog zakonodavstva se oslanja upravo na odluke koje se donose ovdje, zašto je bitno izaći na izbore, kako hrvatski građani u RH mogu odlučiti o tome tko će biti predsjednik europske vlade, odnosno Europske komisije izlaskom na izbore 25. svibnja. To su sve teme koje se mogu obraditi jednom institucionalnom kampanjom koje trenutno nedostaje', objašnjava Stier.

Da je najveći dio posla na vladajućima, smatra i Ruža Tomašić. Radom u Europskom parlamentu je zadovoljna, kaže, pogotovo kada se svih 12 zastupnika 'ujedini' oko neke teme i zastupa hrvatske interese, onda je sigurna da to ima velikog odjeka među svim europarlamentarcima. No na Vladi je, smatra Tomašić, informiranje građana o radu europarlamentaraca i samog parlamenta.

'Puno toga narod ne zna i kad saznaje iz druge, treće ili četvrte ruke onda dobijete i krive informacije. I to nije dobro ni za nas kao zastupnike, ni za Vladu, a naravno ni za hrvatski narod', rekla je Ruža Tomašić.


Ljudi teško mogu prepoznati što mi ovdje radimo, kaže nam laburist Nikola Vuljanić i objašnjava kako se građani u Hrvatskoj bave svakodnevnim problemima a oni podrazumijevaju njihovu egzistenciju, posao. Zato im Europski parlament, kaže, zvuči prilično apstraktno.

'I jest apstraktno, Iz perspektive 4 milijuna Hrvata, Europa od 500 milijuna jest nešto veliko, nešto apstraktno. I upravo tu bi trebali i mediji i Vlada ne nekakvim rezolucijama i jako mudrim govorima, nego normalnim rečenicama ljudima objasniti - ej čekajte, nije vam važno samo ono što se odigrava u Saboru, ono kazalište, važno vam je i ovdje jer se i ovdje nešto bitno i za te vaše neposredne probleme odlučuje', zaključuje Vuljanić.

Prepoznatljivi ili ne, test za zastupnike bit će na izborima 25. svibnja. Ali i za same građane Hrvatske - jer nakon fijaska od prošle godine, možda će im ove Europa ipak više značiti.