PODSJETNIK ZA BIRAČE

Jeste li spremni za dan odluke?

07.09.2016 u 11:00

Bionic
Reading

U nedjelju, 11. rujna bit će održani deveti po redu parlamentarni izbori i bit će to druga prilika da na izborima za Hrvatski sabor birači iskoriste preferencijalne glasove. Kako ih koristiti te za koga i gdje ćete moći glasovati, podsjećamo u informativnom tekstu kako biste izborni dan dočekali što spremniji

Nakon što su objavljena biračka mjesta na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva, provjerite u Registru birača na kojoj ćete adresi glasati. Ako vam je osobna iskaznica nevažeća na izborni dan, znajte da nećete biti u izvatku iz popisa birača na biračkom mjestu, ali ćete moći glasati uz potvrdu koju ćete dobiti na izborni dan u uredu za opću upravu.

Glasati, međutim, možete samo za liste izborne jedinice u kojoj imate prebivalište, bez obzira na to glasujete li u mjestu prebivališta izvan njega. Zahtjeve za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta moglo se podnijeti do srijede, 31. kolovoza 2016. godine

Što ako zbog bolesti ne možete do biračkog mjesta?

Međutim, ako zbog bolesti ili nepokretnosti nećete moći pristupiti biračkom mjestu, možete glasati i kod kuće. U tom je slučaju potrebno obavijestiti nadležno gradsko odnosno općinsko izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor do 12 sati na dan održavanja izbora, a birački odboridužni su organizirati dolazak do birača ako im se najavi takvo glasanje.

Kako koristiti preferencijalni glas?

Prijevremeni parlamentarni izbori u nedjelju bit će drugi izbori za Hrvatski sabor na kojima će građani moći koristiti preferirani glas odnosno moći će glasati samo za jednu kandidacijsku listu, a na njoj će moći zaokružiti i kandidata kojem daju prednost pred ostalima - dati mu preferirani glas. S obzirom na to da je za mnoge cijela procedura još uvijek zbunjujuća, valja dobro proučiti pravila ako ne želite da vam glas završi na pogrešnom mjestu ili naprosto postane – nevažeći.

Tko provodi i nadzire izbore?

Izbore provode Državno izborno povjerenstvo (DIP), povjerenstva izbornih jedinica, gradska i općinska izborna povjerenstva te birački odbori, a ustavnost i zakonitost parlamentarnih izbora nadzire Ustavni sud. Pravo praćenja izbora imaju promatrači političkih stranaka te birača koji su predložili neovisnu listu, kao i nevladinih udruga te strani promatrači.

Koja je vaša izborna jedinica i koga možete birati?

S obzirom na sve navedeno, preostaje još samo pogledati koja je vaša izborna jedinica i koga možete birati što možete učiniti ovdje i u miru odlučiti za koga ćete glasovati u nedjelju, 11. rujna od sedam do 19 sati.