KRVLJU PLAĆEN MARŠ

Jeruzalem 'obranjen' pucnjevima u noge Palestinaca

30.03.2012 u 20:50

Bionic
Reading

Izraelske snage sigurnosti gumenim su mecima, suzavcem i šok-granatama u petak rastjerivale skupine Palestinaca koje su ih gađale kamenjem nakon što su skupovi povodom palestinske obljetnice postali nasilni. Ozljedama je podlegao jedan muškarac, a deseci ranjenih nastoje se prebaciti u obližnje bolnice

Djelatnici medicinskih službi u Pojasu Gaze rekli su da su Izraelci koristili i vatrene prepreke kako bi spriječili prosvjednike da se približe graničnom zidu, teško ozlijedivši jednog muškarca.

Palestinski aktivisti su pozvali na 'Globalni marš na Jeruzalem' kako bi obilježili dan na koji Arapi u Izraelu prosvjeduju protiv politika izraelske vlade kojima im je, smatraju, oduzeta zemlja.

Izraelske snage su na stupnju najviše pripravnosti i na graničnim prijelazima sa Sirijom i Libanonom, no nema izvješća da se netko pokušao približiti graničnim ogradama, za razliku od prošle godine kada je u više prosvjeda ubijeno nekoliko prosvjednika.

Do nasilja je, međutim, došlo na Zapadnoj obali, sjeverno i južno od Jeruzalema. Svjedoci su također izvijestili o nemirima na vratima koje vode u Stari grad gdje je privedeno nekoliko ljudi.

Šef bolnice u Ramallahu, Ahmad Bitawi, kaže da je tijekom prosvjeda ozlijeđeno 17 Palestinaca, koji su nastradali od gumenih metaka i suzavca.

U Gazi, jedan mladić umro je od ozljeda zadobivenih na prosvjedu, a 37 ljudi ozlijeđeno je, od čega dvoje kritično. Palestinci tvrde da je ubijen 20-godišnji Mahmoud Zakot.


Palestinski odvjetnik Mustafa Barghouti izjavio je da su ga u glavu i leđa pogodili kanistri suzavca, dok je sa grupm miroljubivih prosvjednika pokušavao doći do kontrolne točke. Trenutno je u bolnici u Ramallahu.

Glasnogovornica izraelske vojske Avital Leibovich opovrgnula je te navode i ustvrdila da su izraelske obrambene snage zaključile da ga je pogodio Palestinac u izbjegličkom kampu Qalandia dok je nastojao 'uvjeriti ljude da prosvjeduju',

Nasilni izgredi prijavljeni su na više lokacija na Zapadnoj Obali i u Gazi.

Medicinsko osoblje u Gazi tvrdi da je niz Palestinaca ranjen na prijelazu Erez kod grada Beit Hanoun, kao posljedica izraelske paljbe, uglavnom u donje dijelove tijela.

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga potvrdio da je su izraelski vojnici gađali prosvjednike u noge dok su se približavali ogradi.