SPORNI GRAD

Jeruzalem će uvijek biti izraelska prijestolnica

22.05.2009 u 09:21

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je u četvrtak na svečanoj proslavi 42. obljetnice osvajanja i pripojenja istočnog dijela grada da će Jeruzalem zauvijek ostati ujedinjena izraelska prijestolnica.

"Jeruzalem je izraelska prijestolnica. Uvijek je to bio, zauvijek će ostati i nikad neće biti podijeljen", rekao je Netanyahu na svečanosti, dodavši da je "veza židovskog naroda i Jeruzalema stara tisuće godina".

Prije toga je i predsjednik Shimon Peres naglasio da je Jeruzelem bio i da će ostati glavni izraelski grad te da nikad nije bio glavni grad nijedne druge države.

Oko 200 Palestinaca i Izraelaca prosvjedovalo je u četvrtak u Istočnom Jeruzalemu protiv izraelskog pripojenja toga dijela grada.

Međunarodna zajednica nikad nije prihvatila pripojenje Istočnog Jeruzalema te gradnju mnogih naselja nakon toga. Jeruzalemsko pitanje jedno je od kamena spoticanja u izraelsko-palestinskim pregovorima koji su danas na mrtvoj točki.

Danas u Jeruzalemu živi 760.800 ljudi, od kojih 492.400 Židova (65 posto) i 268.400 Arapa (35 posto) koji su gotovo svi Palestinci iz Istočnog Jeruzalema, po podatcima koje je ovaj tjedan objavio jeruzalemski Institut izraelskih studija.