HRVATSKA BEZ KANDIDATA

Jeremić ide za šefa Opće skupštine UN-a?

24.01.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Srbija je kandidirala svog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića na poziciju predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda, pišu beogradske Večernje novosti

'Ako Jeremić bude izabran, to bi bila značajna potvrda ugleda Srbije u svijetu i prodornosti i vidljivosti naše vanjske politike', pišu Večernje novosti.

Jeremićev zadatak bio bi da zakazuje sjednice Opće skupštine, određuje dnevni red, predlaže mirovne misije, međunarodne inicijative itd.

Na toj prestižnoj poziciji do sada su bili mnogi bivši, aktualni i budući šefovi diplomacija, premijeri ili predsjednici država, piše beogradski dnevnik, navodeći primjer jugoslavenskog diplomata Lazara Mojsova, koji je za šefa Opće skupštine UN-a bio izabran 1976, u vrijeme najvećeg vanjskopolitičkog ugleda bivše SFRJ.

U Ministarstvu vanjskih poslova Srbije ne žele komentirati informaciju o kandidaturi Jeremića, no Večernje novosti izvještavaju o tome kao o gotovoj stvari, navodeći i da upuštanje u utrku na East Riveru ne znači da će Jeremić napustiti poziciju šefa diplomacije.

'Jeremić bi, u slučaju izbora, predvodio Opću skupštinu godinu dana, što ga ne bi spriječilo da bude ponovno izabran i za šefa diplomacije nakon svibanjskih izbora.

Njegovo prvo službeno pojavljivanje bilo bi u rujnu 2012, kada počinje novo, jednogodišnje zasjedanje Opće skupštine, koje otvara američki predsjednik Barack Obama', pišu Večernje novosti.

Hrvatska zasad bez kandidata

U hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova zasad neraspolažu nikakvim informacijama o eventualnom hrvatskom kandidatu zapredsjednika Opće skupštine UN-a.

Kandidata za predsjedavajućeg za iduću, 67. sjednicu Opće skupštine po sustavu rotacije treba dati regija istočne Europe, a Jeremiću je zasad jedina protukandidatkinja litavska veleposlanica pri UN-u Dalia Leinarte.

Izborni proces može biti izvršen na dva načina: ili će se aklamacijom unutar skupine zemalja istočne Europe postići dogovor o jednom imenu ili će, ako se to ne dogodi i bude više kandidata, o predsjedniku glasovanjem odlučiti većina od ukupno 193 članice Opće skupštine.

S obzirom na to da su se prije pola godine u Beogradu okupili delegati 105 zemalja nesvrstanih, s kojima Srbija ima odličnu suradnju, Jeremić može računati na njihove glasove.

'Tu su i tradicionalni prijatelji Srbije, moćne članice Vijeća sigurnosti Kina i Rusija, koje su nas i do sada podržavale u mnogim značajnim inicijativama, među kojima je i zahtjev da se istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu provede pod okriljem UN-a', pišu Večernje novosti.

Funkciju predsjednika Opće skupštine UN-a trenutačno obavlja predstavnik Katara Nassir Abdulaziz Al-Nasser.