BILATERALNI ODNOSI

Jeremić: Hrvati krivi za narušavanje odnosa

13.12.2008 u 15:26

Bionic
Reading

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u subotu kako je hrvatska Vlada odgovorna za narušavanje odnosa sa Srbijom

'Ako je netko napravio da se naruše bilateralni odnosi - onda je to hrvatska Vlada. Ne samo da su priznali jednostrano proglašenu neovisnost Kosova, nego su i inzistirali na opstanku tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. Teško da bih te dvije odluke mogao ocijeniti dobronamjernima prema našoj zemlji. Odgovornost je mnogo više na njima, nego na nama', izjavio je Jeremić za subotnje izdanje Blica.

No, 'to ne znači da u 2009. i u sljedećim godinama ne trebamo učiniti sve da premostimo probleme iz prošlosti i pomognemo jedni drugima ostvariti zajednički cilj- europsku budućnost', kazao je Jeremić.

Govoreći o ukupnim odnosima Srbije za susjednim zemljama, Jeremić je za Blic rekao 'kako bi mogli biti bolji', dodavši 'kako je glavni razlog takvoga stanja odluka jednog broja susjeda da priznaju neovisnost Kosova', ali i da se 'u odgovoru Srbije na to vodilo računa da ti odnosi moraju biti što manje narušeni'.