SMJENA U BUNDESBANKU

Jens Weideman - novi njemački guverner

16.02.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Axel Weber bio je čovjek od kojeg su mnogi dosta očekivali. Šef Bundesbank, njemačke Narodne banke, uspješno je vodio ovu važnu financijsku instituciju, pametno djelujući i tijekom svjetske financijske krize, pa se predviđalo da će Weber naslijediti Jean-Claudea Tricheta na čelu Europske centralne banke

Unutar vodstva Europske unije Axela Webera smatralo se odličnim bankarom, čemu je zasigurno pomoglo i to što je imao podršku njemačke kancelarke Angele Merkel za uspon na mjesto glavnog europskog bankara.

Zato su mnogi bili iznenađeni kada je Weber prije nekoliko dana najavio svoje povlačenje s čela Bundesbank krajem travnja, kao i to da nema interesa naslijediti Tricheta. Merkel se našla u neugodnoj situaciji da je napušta jedan od kadrova kojega je htjela instalirati na najviši nivo europske politike, i to bez ikakvih prijašnjih naznaka da Weber nije zainteresiran biti na čelu Europske centralne banke.

U njemačkim medijima nagađa se da će Weber zapravo postati šef Deutsche Bank, najmoćnije banke u Njemačkoj, koja ima i svjetsku važnost, no on o tome nije htio ništa reći.

Nakon par dana neizvjesnosti, Merkel se odlučila za Weberovog nasljednika, izabravši osobu koja je sigurno neće naprasno ostaviti na cjedilu. Riječ je o njenom savjetniku za ekonomiju, 42-godišnjem Jensu Weidmannu, koji je potpuno nepoznat široj javnosti.

Weidmann je preko noći katapultiran u javnu arenu, između ostaloga i kao najmlađa osoba ikada na čelu Bundesbanka. S obzirom na to da je do sada Weidmannov posao bio pozadinski, nije imao ni mnogo javnih istupa, pa se njemačka opozicija pita je li on uopće spreman za preuzimanje tako važne funkcije.

Kako javljaju njemački mediji, ključnu ulogu u postavljanju Weidmanna imao je baš odlazeći Axel Weber, koji mu je svojedobno bio profesor na fakultetu. Weber je također 2006. Weidmanna preporučio kancelarki Merkel za njezin ekonomski tim, a navodno je i sada lobirao kod nje za svojeg bivšeg štićenika.

Liberali se pak nisu pretjerano miješali u odluku svojih moćnijih koalicijskih partnera, pa su svoju podršku za Weidmanna uvjetovali jedino time da njegova zamjenica bude žena.

S druge strane, opozicija nije pretjerano oduševljena ovom Merkeličinom odlukom, navodeći da je teško vjerovati u neovisnost Bundesbank ako njen predsjednik dolazi sa savjetničkog mjesta iz Ureda kancelarke.