DAČIĆ PRED STUDENTIMA

'Jedno je guranje lopte, a drugo su Dečani'

23.10.2015 u 22:17

Bionic
Reading

Glasovanje Crne Gore i Makedonije u Izvršnom vijeću UNESCO-a da se Kosovo predloži za članicu te organizacije odrazit će se na odnose Beograda s Podgoricom i Skopljem, poručio je u petak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić

'Ostat će mrlja na našim odnosima. Pošto Crna Gora i Makedonija ne gledaju na nas kao na prioritet, neće to biti ni oni nama', rekao je danas Dačić odgovarajući na pitanja studenta Falulteta političkih znanosti tijekom tribine 'Položaj Srbije u međunarodnim odnosima'.

Po Dačićevoj ocjeni, pitanje članstva Kosova u UNESCO-u nije isto što i pitanje članstva u Međunarodnom olimpijskom odboru jer 'jedno je guranje lopte, a drugo su Dečani (srpski srednjovjekovni manastir na Kosovu)'.

Srbijanski šef diplomacije zapitao se kako je moguće da susjedne zemlje ne rade razliku između onoga što je važno za Srbiju i nekih poteza kojima su, kako je ocijenio, htjeli poslati poruku Zapadu.

'Imat će i oni neki zahtjev u međunarodnim organizacijama koji mi nećemo podržati', poručio je Dačić.

On je, među ostalim, naglasio kako Srbija mora prihvatiti činjenicu da je mala zemlja i biti svjesna svog položaja u svijetu, ali da “mora ojačati svoju vanjsku politiku i međunarodni položaj”.

'Srbija se mora kretati k svom cilju - Europskoj uniji, oslobođena iluzija i mitova o svojoj veličini, ali mora znati i šta je njezin državni interes', rekao je Dačić na tribini Fakulteta političkih znanosti u Beogradu, istodobno odajući priznanje diplomaciji nekadašnje Jugoslavije.

On je rekao kako ne pati za Titom i bivšom Jugoslavijom već žali što Srbija 'nema takvu vanjsku politiku' zahvaljujući kojoj je nekadašnja država bila poštovana.