ALIJA S KOVAČA

Jedna karikatura u BiH digla je političare na noge, a autor primio prijetnje smrću

06.12.2018 u 19:23

Bionic
Reading

Filip Andronik, karikaturist, strip crtač i stand up komičar iz Sarajeva, dignuo je proteklih dana veliku prašinu u Bosni i Hercegovini svojom karikaturom 'Alija s Kovača', a prema pisanju tamošnjih medija, dobio je i ozbiljne prijetnje smrću zbog kojih ne izlazi iz kuće

Karikatura je objavljena za njegova gostovanja na kantonalnoj televiziji u Sarajevu (TVSA), a Nadzorni odbor i Uprava kuće ogradili su se od dijela emisije 'Dobre vibracije' urednice i voditeljice Enise Skenderagić.

Do ograđivanja je došlo nakon reakcije Stranke demokratske akcije (SDA) koja smatra da karikatura ismijava pokojnog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića i šehide iz Kovača, naselja u Sarajevu u kojem se nalazi groblje boraca Armije BiH. Feđa Isović, sarajevski scenarist, autor serije 'Lud, zbunjen, normalan', za Dnevni avaz je kazao kako 'nacionalisti apsolutno nemaju osjećaja za humor'.

'To su potpuno neduhoviti ljudi. I oni bi najradije ukinuli humor, to bi njima najviše odgovaralo, jer ga oni ne mogu razumjeti, ne mogu ga pojmiti.

Recep Tayyip Erdogan je idol Bakiru Izetbegoviću. Ne vidim ništa čudno u tome da postoji jaka struja kod nas, koju predvodi SDA i koja želi da nas pretvori u Tursku, gdje će netko moći da te uhapsi i drži u zatvoru, a da ti ne znaš zašto si uhapšen i zašto si u zatvoru', kazao je Isović.

Uz njega, u Andronikovu obranu stali su brojni umjetnici iz BiH, smatrajući da SDA pokušava dokinuti slobodu izražavanja i pitaju se kako to da su u karikaturi prepoznali Aliju Izetbegovića kad se on u njoj ne spominje. Osim kao karikaturist, Andronik je poznat kao uspješan strip crtač, ilustrator i stand up komičar.

Rođen je 1981. godine u Sarajevu, a poslije završetka Srednje škole primijenjenih umjetnosti 1999. godine odlučio je baviti se crtanjem stripova.

Dobitnik je brojnih nagrada, a posljednju je dobio na festivalu stripa Bulles d'air u Francuskoj, u kojoj je sa Senadom Mavrićem dobio nagradu za najbolji povijesni rad. Nagrađeni strip govori o posadi njemačkog tenka Tigar u Drugom svjetskom ratu.

Njegov rad prepoznali su i članovi Dubioza kolektiva, za koje je crtao neke od njihovih spotova.