ČUDNI POSLOVI NA GRANICI

Jedlička prodaje parcele na 'Liberlandu', u Kneževim vinogradima nemaju pojma

13.04.2016 u 23:02

Bionic
Reading

Slijedećeg vikenda održat će se veliku konferenciju povodom prve godišnjice od proglašenja 'Liberlanda', fiktivne države za koju njezin osnivač Vit Jedlička tvrdi da je na teritoriju kojeg ne smatraju svojim ni Hrvatska ni Srbija. Jedlička najavljuje da će početi prodavati zemlju i uvesti valutu, a promovira i prvo 'nacionalno' pivo. Hrvatske vlasti ne znaju što se događa, a čini se da ih to puno niti ne zanima

Češki političar i aktivist, nekadašnji europarlamentarac Vit Jedlička koji je u poplavnom području između Hrvatske i Srbije na Dunavu, nedaleko hrvatskog Zmajevca, prošloga travnja zabio zastavu i proglasio Liberland, međunarodno nepriznatu mikronaciju, obilježava njegovu prvu godišnjicu.

Okupljanje je najavljeno u baranjskom mjestu Lug gdje će se održati konferencija na kojoj će njih 12 govoriti o pretvaranju Balkana u novu ekonomsku velesilu. Među predavačima je i nekolicina Hrvata.

Priča o ovom Čehu koji je prošloga 13. travnja proglasio 'svoju državu' Liberland, podigla je medijsku prašinu s obje strane granice, hrvatske i srpske.  Međunarodno nepriznatu državu Jedlička je smjestio na područje od sedam četvornih kilometara zemlje koja je predmetom spora između Srbije i Hrvatske. Tu je postavio zastavu Liberlanda i najavio kako će ta država u budućnosti postati porezni raj, sve pod geslom 'Živi i pusti druge da žive'.  

U razgovoru za češke novine Mlada fronta, a koje su prenijeli hrvatski mediji, izjavio je kako je odlučio krenuti s prodajom parcela u državi, osnovao nacionalnu valutu merit koja vrijedi kao jedan američki dolara te promovirao i 'prvo nacionalno pivo' Liberal.

Povodom prve godišnjice postojanja Liberlanda, na konferenciji  koja je za idući tjedan najavljena u Lugu, kako organizatori na svojoj službenoj stranici najavljuju, raspravljat će se o potencijalnoj gospodarskoj moći Liberlanda unutar Balkana kao jedne regije. Sve će se tom prilikom vrtjeti oko zajedničkog nacionalnog uvjerenja kako je slobodno tržište u Liberlandu temeljeno na slobodarskim principima uz minimalne državne propise, dobrovoljne poreze i nekoliko drugih aspekata koje uspoređuju i s Dubrovačkom Republikom.  

Jedlička kao i stanovnici 'njegove države' nisu dolazili u kontakt s lokalnim vlastima, odnosno predstavnicima Općine Kneževi Vinogradi u Baranji, na čijem se području teritorijalno nalazi Liberland.

'Da, oni jesu na našem području, ali nitko nema nikakvih informacija ni saznanja rade li oni što tamo ili borave. Ne znamo ništa što se događa. Nama se nitko ne javlja, niti bilo koga vidimo. Nemamo nikakvih informacija, kao ni ljudi iz Zmajevca u čijoj je to blizini. Oni ne uplaćuju nikakve novce u općinski proračun', govori načelnik ove baranjske općine i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Šoja Deneš.

U osječko-baranjskoj policiji, pak, navode kako organizatori konferencija, simpozija u zatvorenom prema Zakonu o javnom okupljanju nisu u obvezi prijaviti skup i za sada nemaju službenih saznanja o ovome.