privatna tužba

Jedinstven slučaj u Hrvatskom saboru; Grmoja inzistirao pa mu skinuli zastupnički imunitet

18.12.2020 u 12:21

Bionic
Reading

Zastupnik Nikola Grmoja (Most) u petak je ostao bez imuniteta, što je gotovo jedinstven slučaj u praksi Hrvatskog sabora, u kojem je sam Grmoja inzistirao da mu se skine imunitet

"Molim sve kolege da mi skinu imunitet u ovom slučaju, a potom ću se obratiti Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP) sa zahtjevom da mi se potpuno skine", rekao je Grmoja, kojem je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio da nema "generalnog" skidanja imuniteta, nego se to radi od slučaja do slučaja.

Taj slučaj, zapravo je privatna tužba koju je protiv Grmoje, zbog klevete, podnio bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zbog Grmojine izjave da ima indicije da je čelnika Mosta Božu Petrova nakon izbora 2016. obrađivao PNUSKOK.

MIP je 'zauzeo' uobičajen stav da se dok zastupniku, u ovom slučaju Grmoji, traje mandat uskraćuje odobrenje za nastavak kaznenog progona protiv njega, dakle, ostaje mu zastupnički imunitet.

Grmoja je, međutim, pozvao kolege da mu, ipak, skinu imunitet, dakle da postupe suprotno preporuci MIP-a, što su oni i učinili.

Za odluku MIP-a se izjasnilo 23 zastupnika, dvoje je bilo suzdržano, a 89 protiv pa je temeljem toga Grmoji skinut imunitet, konstatirao je Jandroković.

Peđa Grbin (SDP) je, međutim, upozorio na jedan 'detalj'.

Sabor je sada odbio prijedlog MIP-a, no da bi se Grmoji skinuo imunitet, MIP mora predati takav prijedlog, a Sabor ga prihvatiti, kazao je Grbin s čijim se tumačenjem Jandroković načelno suglasio.

"To pravno tumačenje ima mi svoju logiku pa ćemo vidjeti što dalje ovo je jedinstven slučaj", rekao je Jandroković i najavio kako će se o svemu obaviti konzultacije.

Arsen Bauk (SDP) podsjetio je, međutim, da se takav slučaj već dogodio u Saboru, kod skidanja imuniteta Željku Jovanoviću (SDP). "Predsjednik Sabora je odmah dao na glasovanje suprotan zaključak, skida se imunitet, tako da ako to date na glasovanje i Sabor odluči, onda to napravite, mi ćemo glasovati protiv", rekao je Bauk.

Mislim da će mi MIP morati dati prijedlog pa ćemo to napraviti idući put, odgovorio je predsjednik Sabora, a Grmoji, koji je ustrajavao na skidanju, poručio da mu imunitet i dalje traje.

"Znači, odbili smo odluku MIP-a o ostanku imuniteta, međutim Vama imunitet traje do odluke MIP-a i potvrde plenarne sjednice", rekao je Jandroković Mostovu zastupniku.