ŠANSE NOVE STRANKE

'Jedina zapreka budućoj antikomunističkoj stranci Brune Esih je HDZ'

23.05.2017 u 11:25

Bionic
Reading

Nakon što su Bruna Esih i njezina lista za zagrebačku Skupštinu postigli dobar izborni rezultat, kojim imaju velike šanse osvojiti pet mandata, dok je ona kao kandidatkinja za gradonačelnicu osvojila nešto više od 10 posto, Esih je najavila osnivanje stranke na nacionalnoj osnovi. Kakva je perspektiva te nacionalne platforme, za tportal analizira profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Goran Čular

Iako je Bruna Esih nakon objave prvih izbornih rezultata izjavila da je očekivala izvrsne rezultate, ipak je bila iznenađena uspjehom koji je, prema njezinim riječima, bio iznad svih očekivanja. Ohrabrena uspjehom, najavila je, sa svojim najbližim suradnikom i bivšim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem, osnivanje stranke na nacionalnoj osnovi.

Budućnost takve stranke u Hrvatskoj još je nejasna, i to iz dvaju razloga, kaže za tportal profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Goran Čular.

'Platforma koju zastupa Esih sa suradnicama trenutačno počiva tek na dva imena koja su poznata javnosti, Hasanbegovićevim i njezinim. Hoće li i na koji način ta opcija u organizacijskom smislu u kratkom roku uspjeti oformiti stranku, teško je prognozirati', mišljenja je tportalov sugovornik.

'Artikulirano o komunizmu'  

Analizirajući njihov uspjeh i perspektivnost takve opcije, Čular napominje kako se ta platforma formirala na ideološkoj podlozi koja je vrlo jasna i kao takva ima temelja za daljnje širenje na nacionalnoj bazi.

'Ideološki temelji i poruke koje odašilju vrlo su jasni i antikomunistički nastrojeni, a to je prvi put od osnivanja hrvatske države, izuzmemo li stavove bivšeg premijera Tomislava Karamarka, da se jedna hrvatska stranka jasno odredila prema jednoj političkoj ideologiji kao što je to slučaj s komunizmom', ističe sugovornik, dodajući kako su stavovi opcije okupljene oko Esih i Hasanbegovića vrlo artikulirani, ali i kako bi mogli naići na određene probleme koje bi im mogao zadati HDZ, točnije njegovo biračko tijelo.

  • +10
Lokalni izbori 2017: Stožer Brune Esih Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Valja naglasiti kako je teško predvidjeti kakav bi se efekt, osobito prema biračima i pristašama, mogao polučiti osnivanjem takve stranke s izrazitim usmjerenjima i stavovima kad znamo da su birači tradicionalno vezani uz HDZ, a koje ta poprilično organizirana stranka i ideološki drži prikovane uza sebe. Hoće li nova opcija preoteti dio pristaša koji su vezani uz desno orijentirane stranke, još je ipak prerano govoriti o tome', ukratko je pojasnio Čular.

'Pobrali' apstinente i HDZ-ove nezadovoljnike 

Podsjetimo, Esih je nedugo nakon zatvaranja birališta ustvrdila da njezini rezultati na nacionalnoj osnovi u odnosu na rezultate HDZ-a pokazuju kakvu politiku birači žele u budućnosti jer je, kako je istaknula, potpuno jasno da mnogi glasovi koje je dobila dolaze 'od HDZ-ova biračkog tijela'.

'Očito je da su prepoznali onu vjerodostojnost koju im je obećavao HDZ, a nisu je dobili', kazala je, dodajući da je velik broj glasova dobila i od birača koji su do sada apstinirali od izbora.

'Potpuno je jasno - birači su ovim rezultatom koji smo postigli moja neovisna lista i ja pokazali da očekuju promjene i već vide koji su kandidati za nju', zaključila je Esih.