JOSIPOVIĆ 'OPRAO' ŠEFA SDP-A

'Jedina svrha predstave na Iblerovom trgu je spašavanje Milanovića'

Bionic
Reading

Nazivajući Zorana Milanovića Hamletom s Iblerova trga, čije je rukovođenje SDP-om - nakon što ga je metkovski psihijatar Božo Petrov politički izvozao, a potom brutalno izbacio iz pregovora za formiranje vlasti – došlo u hamletovsku dilemu: biti ili ne biti, Ivo Josipović u svojoj najnovijoj kolumni žestoko napada svog bivšeg stranačkog šefa kao lošeg lidera stranke, Vlade i hrvatske ljevice. Ruga mu se jer je vjerovao da će Most koalirati sa SDP-om, a ne s HDZ-om. Istovremeno, Josipović tvrdi da su odluku o braku Mosta s HDZ-om potpomogli Crkva i, suprotno svojoj ustavnoj poziciji, predsjednica RH

'Sva ova Milanovićeva hamletovska priča - biti ili ne biti, prevareni smo, Most nam na vlast vraća lopove, špijune i ustaše, nova Vlada nema šanse, priredit ćemo im pakao i slično - ne služi eventualnoj postizbornoj promjeni odnosa u parlamentu ni rušenju mandatara Oreškovića. Nije ni dugoročna programska osnova djelovanja SDP-a u oporbi. Isključiva svrha predstave 'Hamlet na Iblerovom trgu' očuvanje je Milanovićeve pozicije i pozicije njegovih odanih sudruga u SDP-u', konstatira Ivo Josipović u svojoj kolumni na Autografu.

Ističe kako je legitimna i realna Milanovićeva želja da ostane na čelu SDP-a te da pritom neće biti odlučujuće pitanje koliko je Milanović kriv za poraz SDP-a i lošu politiku Vlade.

'Odlučit će sadašnji profil stranke iz koje su milom ili silom izašli mnogi istaknuti ljudi odabravši radije biti politički gubitnici nego politički suučesnici Milanovićeve politike', ocjenjuje. Tome u prilog navodi: 'Možete li se sjetiti nekog zaista istaknutog imena s društvene scene koje je zadnjih godina ušlo u SDP? SDP je danas kazalište u kome se, uglavnom, igra monodrama, a oni koji pokušaju ući na scenu i promijeniti narav predstave bivaju vrlo brzo udaljeni. Jeste li vidjeli reakcije, bolje baražnu vatru, na potpuno legitimno Baldasarovo očekivanje da vodstvo stranke odstupi nakon poraza?'

Osim lošeg (i nedemokratskog) vođenja stranke, Josipović predbacuje Milanoviću loše rukovođenje Vladom, za koju tvrdi da je podbacila u važnim gospodarskim parametrima, od pada BDP-a preko pada broja zaposlenih i rasta broja nezaposlenih do zabrinjavajuće (pre)zaduženosti građana i države.

'Zaduženost države je tolika da se krajem 2016. i u 2017. realno bojimo financijskog kolapsa. Ni jedna ozbiljna reforma nije učinjena, tek kozmetika s nekoliko dobrih poteza. Da, bilo je dobrih poteza, ali nedovoljno da bismo mogli ustvrditi da je u četiri godine država napredovala', zaključio je.

Josipović tvrdi da je Milanović uz pomoć odanih mu medija učinio veliku štetu hrvatskoj ljevici: '… podržan medijskim prekomjernim granatiranjem, učinio je sve i uspio da s lijeve scene izgura druge, nove stranke'.

'SDP je svojom dosadašnjom politikom i načinom vladanja izgubio potrebnu podršku da ljevicu i centar održi na vlasti. Svojom tezom kako je glas za nove i male lijeve stranke glas za HDZ suzio je 'lijevu' biračku bazu i de facto učinio da je glas za SDP bio glas za HDZ', ocjenjuje bivši SDP-ovac i šef države.

Svojoj bivšoj stranci predviđa ozbiljnu krizu. 'O tome hoće li ta najjača stranka lijevog centra iz nje izaći drukčija, bolja, otvorenija, demokratičnija, u velikoj mjeri ovisi ne samo budućnost hrvatske socijaldemokracije, već i Hrvatske same', smatra.

Nakon žestokog ribanja na koncu Josipović priznaje da je Milanović u jednome ipak u pravu. 'Dolazi nam vrlo desna, ne sasvim predvidiva vlast, sumnjive sposobnosti da provede reforme potrebne za uspješnu i sigurnu budućnost Hrvatske. Mnoge važne tekovine socijalne države, građansko-liberalnog svjetonazora i antifašistički korijeni Hrvatske bit će na ozbiljnim iskušenjima', strahuje Josipović.

A dolazak takve, desno-klerikalne vlasti Mosta i Domoljubne koalicije svesrdno su pomogli, prema mišljenju bivšeg predsjednika RH, Katolička crkva i, vrlo vjerojatno, mimo njezine ustavne pozicije, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.