SASTANAK U MOKRICAMA

Jedina novost je "da su se sastali"

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.02.2009 16:03
  • Objavljeno 24.02.2009 u 16:02
sander pahor

sander pahor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić izjavila je da je jedina novost nakon sastanka slovenskog i hrvatskog premijera, Boruta Pahora i Ive Sanadera, ta da su sastali

'Jedina novost je da su se sastali. I jedan i drugi premijer ostali su na svojim poznatim stajalištima", rekla je Pusić u telefonskom razgovoru Hini zamoljena da prokomentira susret Pahor-Sanader u Mokricama.

Pahor je u izjavi novinarima nakon susreta, vezano uz potencijalni referendum o ulasku Hrvatske u NATO, rekao kako Slovenija mora poštivati zakonske temelje, a Pusić komentira kako je logično da se Pahor poziva na zakonodavstvo, ali smatra da bi se onda trebalo na isti princip pozivati "i kod rješavanja pitanja granice gdje se također treba rješenje temeljiti na pravno fundiranim odlukama".

Po pitanju posredništva skupine Martija Ahtisaarija, o čemu dvojica premijera imaju različita stajališta, Pusić kaže kako je njeno mišljenje da bi Hrvatska mogla pristati na tu inicijativu "pod uvjetom da je mandat te grupe da se utvrdi način na koji će se riješiti pitanje granice, a ne i da odredi kuda granica ide".

Hrvatski interes je da se razdvoji hrvatske pristupne pregovore od rješavanja bilateralnih pitanja, dodaje Pusić, ali s obzirom na situaciju, drži da bi jedno od mogućih rješenja bilo "da Slovenija deblokira hrvatske pregovore pod uvjetom da se dogovori način na koji će se granica rješavati, ali ne i da se točno odredi granica". "To zahtijeva puno više vremena", ističe Pusić.

Upozorava da kod hrvatskih pristupnih pregovora s EU, koji su u ovom trenutku u potpunosti blokirani slovenskom odlukom, "postoji jedan realan rok". To je 27. ožujka za kad je Češka, koja predsjeda EU-om, zakazala međuvladinu konferenciju o pristupanju.

"Ako do tada ne uspijemo riješiti pitanje blokade onda je vrlo malo vjerojatno da ćemo do kraja ove godine završiti proces pregovora o ulasku u EU", ocijenila je Pusić napominjući da je dio povjerenika Europske komisije (EK) već sada najavio da će se kandidirati na izborima za Europski parlament, a to, kaže, znači da će oni od travnja biti u kampanji.

Pusić je izrazila nadu da se u Sloveniji neće održati referendum o ulasku RH u NATO. "To je referendum, točno rečeno, protiv odluke slovenskog parlamenta jer se saziva kako bi se oborila odluka parlamenta", upozorava Pusić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi