teške posljedice

Jedan učenik iz masakra u Srbiji ide na liječenje u SAD; dvjema žrtvama odstranjen bubreg

25.05.2023 u 11:35

Bionic
Reading

Državni tajnik u srpskom ministarstvu zdravstva, dr. Mirsad Đerlek, rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da se 11 ranjenih u pucnjavama u OŠ 'Vladislav Ribnikar' te u okolini Mladenovca i Smedereva još nalazi na bolničkom liječenju

'U Institutu za majku i dijete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kralježnice i on će vjerojatno nastaviti liječenje u Chicagu. Pripremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove', rekao je Đerlek za RTS.

Taj dječak, ranjen u pucnjavi u školi na Vračaru, i dalje je u teškom stanju. On je u napadu 13-godišnjeg dječaka ubojice zadobio teške ozljede grudnog koša, vrata i dva kičmena pršljena.

Kako objašnjava Đerlek, svi pacijenti imali su politraume i liječnici su morali odrediti prioritete prilikom njihova zbrinjavanja. U KBC-u Zemun nalazi se pacijent s ortopedskim problemima, a devetoro ranjenih je u Hitnom centru. Svi su stabilno i izvan životne opasnosti.

U najtežem stanju su pacijent rođen 1997. godine, kojemu je odstranjen bubreg i čeka intervenciju na krvnim žilama, i pacijent (1972.) s ozljedom prsnog koša, koji očekuje ortopedsku operaciju. Djevojci (2005.), koja je zadobila dvije prostrijelne rane, također je odstranjen bubreg, ozlijeđena joj je jetra i imala je operaciju debelog crijeva. 'Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući', rekao je Đerlek.

  • +14
Posljednji ispraćaj ubijenih u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Ističe da će biti potrebno puno vremena da se svi pacijenti oporave, a slijedi im rehabilitacija, kao i da će im biti potrebna psihosocijalna podrška.

'Ovako stresne situacije koje nitko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posljedice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike. Siguran sam da ćemo osigurati kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživjeli', rekao je Đerlek.