PLJAČKA BANKE U SESVETAMA

Jedan policajac ubijen, četvorica ranjena

05.05.2009 u 22:00

Bionic
Reading

Tijekom pljačke Raiffeisen banke koja se dogodila u utorak oko 18,15 sati u Zagrebačkoj ulici u Sesvetama ubijen je mladi policajac, 24-godišnji Ivan Grbavac iz Sesveta, koji je policijsku značku dobio prije nekoliko mjeseci. Četvorica njegovih kolega su ranjena, a za život jednog od njih još uvijek se bore liječnici u KB Dubrava

Prema informacijama liječnici KB Dubrava još se uvijek bore za život 33-godišnjeg policajca C.J. koji je ranjen u Sesvetama. Pogođen je u prsni koš i zdjelicu te su mu ugrožene vitalne funkcije. Njegovo se stanje tijekom operacije pogoršalo. Tamo je i 40-godišnji policajac Č.B. koji je zadobio laše ozljede potkoljenice, no u stanju je psihičkog šoka. Još dvojica policajaca nalaze se u KB Zagreb. Njihovo je stanje nakon operacije, teško ali stabilno, javio je HRT. U KB Dubrava nalazi se i jedan od razbojnika koji je ozlijeđen prilikom bijega i uhićenja.

Dvojica razbojnika Kazimir Dužnović (28)  i njegov partner Kristijan P., maskirani crnim kapama s prorezima za oči tzv. fantomkama upali su u banku naoružani automatskim puškama.

Izrešetan policijski auto u Sesvetama

'Zaštitar je u sobi za videonadzor uočio što se događa i pozvao policiju, tako da su pljačkaši, čim su krenuli prema van, naletjeli ravno na policajce - rekao je Zlatko Marić, direktor zaštitarske tvrtke Sokol Marić za Večernji list. Marić je dodao da je sreća u nesreći to što se njegov zaštitar nije miješao u sukob, inače bi sigurno i on bio ubijen.

Policija je na mjesto događaja poslala dvije ophodnje sa ukupno šest policajaca, među kojima se nalazio i jedan pripravnik. Jedna patrola parkirala se pred bankom, a druga se tek približavala poslovnici.

Dvojica policajaca ušla su u zgradu banke nakon čega je na njih otvorena vatra iz automatskog oružja. U pucnjavi je ubijen Ivan Grbavac, a njegov je kolega teže ozlijeđen. Očevici tvrde kako je razbojnik ubijenog policajca najprije ranio, da bi potom u njega ispalio još nekoliko metaka.

Dok je jedan od pljačkaša bježao po ulici iza banke, dvjesto metara dalje naletio je na drugu patrolu. Ispalio je rafal iz automatske puške prema vozilu i policajca koji je sjedio na mjestu vozača ranio u glavu, a suvozača i trećeg policajca u trbuh, piše Jutarnji list

Prema neslužbenim informacijama, u pljački su sudjelovala dva razbojnika, a jedan od njih je još dva sata nakon pljačke bio naoružan zatvoren u kući dvjestotinjak metara od poslovnice. No, načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec tu je informaciju demantirao rekavši da su uhićena obojica pljačkaša i da treći ne postoji. Tome u prilog ide i informacija da su specijalci prekinuli blokadu spomenute zgrade.

Postojale su i spekulacije kako je pljačkaš u toj zgradi držao i civile kao taoce, no Borovec i to demantira. Uhićeni 28-godišnji ubojica Kazimir Dužnović, živio je dvije ulice od opljačkane banke. Ukradeni novac je odložio u kutiju te se bez opiranja predao policiji. Na snimci jednog od očevica čuje se kako tijekom privođenja, ulicom odjekuje 'Ubij ga!, Ubij ga!', pišu 24sata.

Osim nadzornih kamera u poslovnici banke, zločin je snimio i mladić koji se nalazio u obližnjoj slastičarnici. Policija je sve snimke iz banke i s mladićevog mobitela oduzela i pregledala. Iako je ovo jedna od najkrvavijih pljački banke u Hrvatskoj, pravo je čudo da nije stradao nitko od civila. U trenutku pljačke u poslovnici se nalazilo 30-tak građana. Slastičarnica je tek nekoliko metara od banke, a dječje igralište tek stotinjak metara od RBA poslovnice. Meci su izrešetali i nekoliko obližnjih automobila.

Na mjesto zločina u večernjim je satima došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i šef Ureda za hitne intervencije Pavle Kalinić. Ministar MUP-a Tomislav Karamarko posjetio je ranjene policajce u KB Dubrava.