IZRAEL SE PITA

Je li važnija sloboda izražavanja ili zabrana nacizma?

13.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Svatko tko bude koristio nacističko nazivlje ili simbole na javnom mjestu bit će kažnjen sa šest mjeseci zatvora i 100.000 šekela, prijedlog je novog zakona koji je preliminarno odobrio izraelski ministarski Odbor za zakonodavstvo u srijedu, javlja Jerusalem Post

Prvi je to predložio član Knesseta Uri Ariel nakon nedavnih prosvjeda ultraortodoksne skupine Židova, čiji su članovi bili odjeveni u uniforme kakve su Židovi morali nositi u koncentracijskom logoru zajedno sa simbolom žute zvijezde. No primjera ima još.

Dvojica muškaraca uhićena su, primjera radi, nakon što su montirala fotografiju šefa jeruzalemske policije u nacističkoj uniformi.

Koncem prošle godine, kada su desničarski aktivisti upali u IDF-ovu bazu na Zapadnoj obali, jedan je vandal zamjenika zapovjednika brigade čija je baka preživjela Holokaust nazvao nacistom.

Prijedlog zakona ima odobrenje koalicije, ali je naišao na oštre kritike skupina za ljudska prava koje tvrde da se time krši sloboda govora, piše Haaretz.

Prijedlog zakona želi zabraniti javnu uporabu pojma nacistički u svim svojim oblicima, bilo kao epitet u vezi s nacizmom, bilo kao riječi koje zvuče 'nacistički'. Zakon bi zabranio i nošenje prugastih odora kakve su morali nositi židovski zatvorenici koncentracijskih logora tijekom Drugog svjetskog rata. Također se žele zabraniti prikazi svastike ili bilo koje druge stavke jasno povezane s nacizmom. Ako predloženi zakon prođe, prekršitelj će biti kažnjen sa šest mjeseci zatvora i 100.000 šekela.

Knesset je dao preliminarno odobrenje ovog zakona u srijedu.