RIJEČKI HDZ-OVCI

'Je li ubojstvo gradonačelnika umjetničko djelo?'

03.09.2010 u 20:15

Bionic
Reading

Vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Rijeke, Josip Rupčić, Tea Čaljkušić Mance i Ivan Bogdanić, reagirali su danas na čin rezanja hrvatske zastave u predstavi/izložbi 'Život u nastajanju' autora Janeza Janše, a u sklopu Zoom Festivala koji se održava u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

'Takav čin treba najoštrije osuditi', rekao je dragovoljac Domovinskog rata Josip Rupčić izvadivši iz torbe snop izrezane tkanine (zastave) koju je pokupio u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Dotaknuo se i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, rekavši da je on u slučaju Tržnica štitio stranačke interese, a svojom prisutnošću na ovom performansu, gdje nije reagirao, prešutno i podržao ovaj čin. 'Kakav je to gradonačelnik koji ne štiti interese građana ni u financijskom niti u nacionalnom smislu', pita se Rupčić.

Njegova stranačka kolegica Tea Čaljkušić Mance istog je mišljenja. 'Ovaj performans vrlo je ružan, tim više što nije organiziran i plaćen nečijom privatnom inicijativom, već je Grad Rijeka za Zoom festival izdvojio 70.000 kuna svih građana Rijeke', rekla je.

Iako se i u Sloveniji odigrao isti performans gdje je rezana njihova zastava, Čaljkušić Mance kaže da 'ni u jednoj državi na svijetu građani ne bi mirno promatrali takav čin, jer se time vrijeđa sve građane'. Dodala je i da se pod krinkom umjetničkog djela, ovim činom počinilo kazneno djelo.

'Netko može reći da je umjetničko djelo opljačkati banku ili ubiti gradonačelnika te da je to dozvoljeno, jer je u sklopu performansa', čudi se Čaljkušić Mance te je dodala da se ni ravnateljica MMSU-a Jerica Ziherl ni organizator Davor Mišković iz udruge Drugo more, od tog čina nisu ogradili.

Smeta je i što Grad Rijeka, kako je rekla, s puno većom količinom sredstava, od svih udruga i programa u kulturi, pomaže upravo udrugu Drugo more. 'Je li to možda povezano s tim što Slobodanka Mišković, supruga Davora Miškovića iz te udruge, radi u uredu za kulturu Grada Rijeke', pita se Čaljkušić Mance.

Slobodanka Mišković ne radi na programu koji su vezani za scensku djelatnost i ne može ni na koji način utjecati na dodjelu sredstava kulturnim udrugama', rekao je za tportal riječki gradonačelnik Vojko Obersnel upitan da komentira izjavu Čaljkušić Mance. Obersnel kaže da je 'u ovom vremenu dok je država u ili pred bankrotom i kada ne znamo što nas čeka sutra, fasciniran trošenjem energije u ovom rasponu'.

'Bio sam na otvaranju ove provokativne izložbe, koja nudi cijeli niz ispoljavanja svojih stavova, kao posjetitelj, u nikakvoj protokolarnoj ulozi, i nije mi palo na pamet da prekidam umjetnički čin', rekao je Obersnel te dodao da on zastavu nije rezao.