STRATEZI ZA TPORTAL

Je li priča o pobačaju bacanje prašine u oči? Evo što kažu stručnjaci

25.05.2016 u 07:01

Bionic
Reading

Jesu li posljednji ideološki potresi duž svjetonazorskih raspuklina u hrvatskom društvu - pitanje otežavanja ili zabrane pobačaja umotano u celofan radnih prava žena te otvoren zahtjev za zabranom korištenja komunističkih simbola - tek bacanje prašine u oči građana kako bi se skrenula pozornost s mjerenja magnitude afere Konzultantica? Komunikacijski stratezi Krešimir Macan i Danijel Koletić skloni su toj tezi, iako je HDZ u svom predizbornom pohodu na vlast najavio upravo promjene odredbi o pobačaju, kao i zabranu simbola iz bivše Jugoslavije

Danijel Koletić, vlasnik i direktor agencije Apriori komunikacije, kaže da su oba navedena događaja svakako planska i manipulativna. Ti događaji, koji imaju važne poruke i u kojima se ljudi pronalaze, 'očigledno plasiraju dvije struje i dva interesa'.

'Teško je procijeniti događa li se to namjerno ili nenamjerno baš u vrijeme afera vezanih za Inu MOL, no sasvim je moguće da se uistinu radi o vrhunskom spinu. U ovom trenutku definitivno moramo razumjeti da i jedna i druga strana u svojoj hobotnici imaju svoje medijske partnere koji im to omogućuju. Na jednoj strani je Domoljubna koalicija, a na drugoj je Crkva. Pitanje je iza čega dodatno stoji SDP', kaže Koletić, napominjući da se 'Hodom za život' i traženjem zabrane komunističkih simbola definitivno odvlači pozornost od glavnih pitanja.

'Kad govorimo o spinu, onda govorimo o političkom spinu kroz komunikacijske sadržaje i poruke. Politika zna biti podmuklo planska. U njoj se upravo nalazimo u ovom trenutku jer se putem medija svakodnevno šalju međusobne poruke unutar Domoljubne koalicije, odnosno HDZ-a i Mosta, dok bi građani ipak očekivali da HDZ i Most posjednu za stol i definiraju ostaju li zajedno ili ne', tumači Koletić.

'Vrijeme je za odluku o rastavi'

U ovom slučaju, upozorava strateg, pati država, pate ljudi.

'Sreća je jedino što ulazimo u fazu turističke sezone. Nadamo se sunčanom vremenu, koje će odvratiti pozornost i dati prostora politici da uživa i dalje u blagodatima osobnih interesa i beneficija državnog proračuna', sarkastičan je Koletić. 'Ako je zaista političarima misija, uloga, zanimanje i zadatak da vole Hrvatsku i da svojim djelima to dokažu, onda je vrijeme odluke o rastavi i najavi novih izbora', zaključio je.

Krešimir Macan, vlasnik i direktor agencije za odnose s javnošću Manjgura, konstatira da se u ovom trenutku svako odvlačenje pažnje s ključnih političkih pitanja može gledati kao pokušaj spina. 'To je jedno od pravila spina – ako negdje gori, pokušaj razmjestiti vatrogasce, tj. novinare, na više lokacija. Znači, podmetni drugdje', objašnjava Macan.

Pokušaj jačanja imidža prvog potpredsjednika Vlade, šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, ozbiljno je ugrožen proširenom aferom Konzultantica, pa su nova ideološka previranja vjerojatno pokušaj da se s toga skrene pažnja. 'Desne birače uvijek je lakše zapaliti time, nego reformama i borbom za bolju budućnost. To je provjerena formula', kaže Macan.

Nakon pobačaja i komunista, što se još može izvući?

Kako se u tu sliku, ako uistinu postoji pakt između Tomislava Karamarka i Željke Markić o tajmingu prosvjeda 'Hod za život', uklapa sudjelovanje premijerove supruge Sanje Orešković u istom? 

'U životu uvijek ima puno slučajnosti, ali bilo kakvo posrtanje HDZ-a zaustavilo bi hod unazad i 'poljizaciju' Hrvatske koju predvodi Željka Markić. Oni sada vide svoju priliku, a prijeti opasnost da se takvi izgledi izgube uslijed ponovljenih izbora. Svi su oni na istoj valnoj duljini, svi oni imaju isti ideološki interes. Dokle god su na vlasti, njihovi programi imaju šanse, a ako padnu, sve će im pasti u vodu. Novi izbori  vjerojatno bi išli prema tome da se složi nova većina. Užasno se boje da ne bi došlo do nekog preslagivanja i spremni su žrtvovati bilo što. To su fanatici', ocjenjuje Macan. 

Što je iduće? Nastave li curiti dokumenti koji kompromitiraju Karamarka, što se - nakon zabrane pobačaja i progona komunista - još uopće može izmisliti za eventualno skretanje pažnje? 'Ako ste gledali 'Kuću od karata', zadnju epizodu, znate da se može stvoriti potpuni kaos. Nabrijavat će se situacije koje to nisu, uvijek pali da se 'zarati' sa Srbijom. Paše Srbima, paše nama', zaključio je Macan.