nikolaj patrušev

Najluđe izjave palog špijuna: Je li on potaknuo Putina na invaziju Ukrajine?

17.05.2024 u 12:33

Bionic
Reading

Nikolaj Patrušev, ruski tvrdolinijaš i jedan od najvažnijih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, maknut je s funkcije tajnika ruskog Vijeća sigurnosti koju je obavljao posljednjih 16 godina da bi na njegovo mjesto došao smijenjeni ministar obrane Sergej Šojgu

U Putinovoj rekonstrukciji Vlade Patruševu je namijenjeno mjesto pomoćnika ruskog predsjednika za brodogradnju, što se može smatrati priličnom degradacijom. 'Ovo se svodi na časno umirovljenje', rekao je analitičar Nikolai Petrov za Politico.

Patruševljevo poznanstvo s Putinom seže još u doba KGB-a, iz nekadašnjeg Lenjingrada - današnjeg St. Peterburga - 1970-ih godina. 'Ovo je moj dobar drug... Učinit će sve da sigurnosne službe postanu još moćnije', navodno je rekao Putin 1999., predstavljajući Patruševa kao svog nasljednika u FSB-ovoj špijunskoj agenciji nakon što je on sam postao premijer.

Rečeno - učinjeno. Tijekom godina, Patrušev je svakakvim teorijama podupirao ekspanzionizam Putinovog režima u inozemstvu i represiju kod kuće. Još u veljači sastao se s bivšim kubanskim čelnikom Raulom Castrom kako bi razgovarali o sigurnosnoj suradnji, te ga je uvjerio da Moskva ostaje privržena duhu strateškog partnerstva dviju zemalja.

Iako je sada teško u to povjerovati, budući da je brodogradnja slaba karta u igrama moći, u nekim su se razdobljima analitičari vuče li upravo Patrušev konce iza prijestolja. Navodno je upravo on potaknuo Putina da pokrene invaziju na Ukrajinu, piše Politico, dodajući da je to ujedno bio početak njegova kraja. Kao šef sigurnosti, suočit će se s pogrešnim procjenama Kremlja o pokoravanju Ukrajine i o tome kako je očekivani trodnevni 'Blitzkrieg' postao dug i naporan rat. Da se ne govori o velikim sigurnosnim probojima u samoj Rusiji, kao što je lanjska pobuna ratnog zapovjednika Jevgenija Prigožina ili nedavni teroristički napad na koncertnu dvoranu Crocus izvan Moskve. Ipak, Patrušev zasad ostaje uz Putina, ostavljeno mu je još malo prostora za utjecaj. U nastavku su njegove najluđe izjave, po odabiru Politica.

  • +9
Nikolaj Patrušev Izvor: EPA / Autor: ALEXEI DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

1. Zapad trguje ukrajinskom siročadi i organima

Dva mjeseca nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju, u travnju 2022., Patrushev je za Rossiiskayu Gazetu ustvrdio da su ukrajinski kriminalci 'trgovali malom siročadi odvedenom iz Ukrajine za njihovo kasnije ilegalno posvajanje u Europi'. Ima još: 'Zapad je oživio tržište u sjeni za kupnju ljudskih organa od socijalno ugroženih segmenata ukrajinskog stanovništva za tajne transplantacije za europske pacijente'.

2. 'Zlatna milijarda'

Jedna od najpoznatijih postsovjetskih teorija zavjere kaže da mala elita superbogatih namjerno proizvodi globalne krize kako bi se obogatila. Lani u ovo doba, Patrušev je za Argumenty i Fakti rekao da su se 'Anglosaksonci' vodili tim načelom stoljećima. 'Skrivajući se iza riječi kao što su borba za ljudska prava, slobodu i demokraciju, u stvarnosti provode doktrinu 'zlatne milijarde', koja propisuje da samo ograničen broj ljudi može napredovati na ovom svijetu', rekao je. Zle zavjere 'šačice magnata u londonskom Cityju i Wall Streetu' krive za nezaposlenost i migracijsku krizu u Europi, kao i za glad u Africi uzrokovanu prekidom opskrbe žitom. E da, koronavirus, po Patruševu, nastao je u laboratoriju Pentagona, uz podršku zaklada Clinton, Rockefeller, Soros i Biden.

3. Zagrobna Madeleine Albright

Godinu dana nakon moskovske aneksije Krima, 2015. godine, Patrušev je rekao da SAD želi izbrisati Rusiju s lica zemlje. 'Vjerojatno se sjećate izjave bivše državne tajnice Madeleine Albright da ni Daleki sjever ni Sibir ne pripadaju Rusiji', rekao je u intervjuu. Ta je ideja proizašla iz izjave Borisa Ratnikova, umirovljenog general bojnika koji se pohvalio posebnim odjelom za vidovnjake Savezne garde (FSO). Navodno je njegov bivši šef Georgij Rogozin ušao u stanje slično transu. U paranormalnom se okušao i Rogozin, pa je uz pomoć fotografije Madeleine Albright 'pročitao' njenu 'patološku mržnju prema Slavenima' i zavist prema Rusiji jer ima 'najveće svjetske rezerve prirodnih resursa'.

4. Studenti su agenti revolucije

Prije tri godine, Patruševljev glasnogovornik najavio je da će on izvijestiti Putina o napadima Zapada na ruske moralne i duhovne vrijednosti, kao i pokušajima nametanja 'stranih ideala i normi' koji bi potkopali društvenu stabilnost. Među njima su LGBT+ vrijednosti. Zapad je pritom koristio nevladine organizacije, ali i studente, namamljene na Zapad stipendijama i programima razmjene. Iz SAD-a 'oni se vraćaju kao agitatori spremni provesti tzv. demokratske transformacije i pripremiti teren za provedbu scenarija 'obojene revolucije'', rekao je Patrušev na sigurnosnom sastanku u armenskoj prijestolnici Erevanu. 'Zapadnjaci pokušavaju oslabiti našu zemlju, raskomadati je, uništiti ruski jezik i ruski svijet', rekao je lani.

Prisega Vladimira Putina za peti predsjednički mandat Izvor: Profimedia / Autor: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

5. Ukrajinu je napala... Poljska

Ne Rusija, već Poljska pokušava napasti Ukrajinu, objasnio je Patrušev na sastanku o nacionalnoj sigurnosti u svibnju 2022. 'Tzv. zapadni partneri kijevskog režima koriste trenutnu situaciju za svoje sebične interese i imaju velike planove za ukrajinske zemlje', rekao je. Kao dokaz naveo je posjet poljskog predsjednika Andrzeja Dude Kijevu i njegovu 'izjavu da će uskoro poljsko-ukrajinska granica prestati postojati'. Zapravo, Duda je obećao nastavak poljske pomoći Ukrajini i izbjeglim Ukrajincima, rekavši da granica između dviju zemalja treba 'ujediniti, a ne dijeliti'.