STEČAJNI UPRAVITELJ PETANJEK

'Javljaju se zainteresirani za kupnju Stojedinice'

11.01.2011 u 11:44

Bionic
Reading

Kultni zagrebački radio od danas je u rukama stečajnog upravitelja Branka Petanjeka. Radnici prekidaju štrajk i nastavljaju s emitiranjem programa u nadi da će ipak spasiti Stojedinicu, a Petanjek kreće u razgvore sa zainteresiranim kupcima

'Nadamo se da će se u sljedećih mjesec - mjesec i pol dana, koliko nam traje otkazni rok, iznaći nekakvo rješenje', rekao je predsjednik sindikata zaposlenih na Stojedinici Goran Bernobić i objasnio da za spas radija postoje tri različita puta:

'Prva mogućnost je da radio spasi kapital izvana, druga je da se nađe nekakav dogovor s državom i da se radnici odreknu plaća koje im je radio dužan, a treća opcija je da radio u stečaju pokaže da može biti solventan i generirati višak s ovom grupom ljudi', kaže Bernobić, koji večeras očekuje sastanak s novom stečajnom upravom s kojom se treba dogovoriti nastavak rada 28 radnika koji su do danas bili u štrajku.

Od danas je glavni odgovorni za Stojedinicu stečajni upravitelj Branko Petanjek. U razgovoru za tportal rekao je da će najprije riješiti tehničke stvari propisane zakonom: 'Moram zatvoriti dosadašnje račune, otvoriti nove, podjeliti otkaze zaposlenicima, prikupiti prijave tražbina, utvrditi pravo stanje imovine i obaveza.'

Nakon toga slijedi formiranje radne skupine koja će slijedećih 40 dana tražiti najbolje rješenje za spas Radija 101.

Petanjek kaže da bi najbolje rješenje bilo da netko kupi radio: 'Mislim da je najvjerojatnije da netko iz vana sa svježim novcem otkupi sve kako jest i da dalje nastavi raditi pod poznatim brendom, s možda nekakvim malim dodatkom.' Tvrdi da su se već javili neki zainteresirani, ali o njima ne želi govoriti dok ne vidi koliko su njihove ponude ozbiljne.

Na pitanje što ako potencijalni kupac bude tražio da Stojedinica promijeni svoja poznata programska načela i ako se zbog toga prodaji budu protivili radnici, Petanjek je rekao da će o sudbini radija odlučiti skupština vjerovnika glasovanjem te da mišljenje pojedinaca tu ne igra nikakvu ulogu.

Prema podacima iz poslovnih knjiga Radija 101, onaj tko se odluči ulagati u Stojedinicu trebat će najprije otplatiti dug od 25 milijuna kuna, od čega je 11 milijuna duga prema državi. Ostatak duga je prema radnicima koji mjesecima rade bez plaće, vjerni samo Stojedinici i onome što je od nje ostalo.

'Mislim da trenutno ne postoji nitko tko bi pored toliko dugova htio kupiti Radio 101. Cijela priča o investitorima je još jedna u nizu laži aktualne uprave. Vjerujem da će stečaj promijeniti takvu lošu situaciju i da će se sigurno pojaviti zainteresirani kupaci, budući će tada radiju narasti cijena zbog vrijednosti koju ima brand Stojedinice. Ukoliko uspijemo proizvesti program i od toga pokriti troškove, onda ćemo opstati. Inače ne', kazao je za tportal.hr dugogodišnji urednik na kultnoj Stojedinici Željko Matić