NAPAD NA VELEPOSLANSTVO

Jašarević nije došao ubiti, nego biti ubijen i otići u raj

03.12.2012 u 13:13

Bionic
Reading

Tužilac i obrana u ponedjeljak bi trebali iznijeti završne riječi na suđenju Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, optuženima za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu 28. listopada 2011. godine

Branitelj Mevlida Jašarevića, odvjetnik Senad Dupovac pripremio je završnu riječ, kako je sam rekao, koja će se bazirati prvenstveno na okolnosti da njegov klijent nije došao pred veleposlanstvo SAD-a toga dana da nekoga ubije nego da bude ubijen i mučeničkom smrću sebi osigura mjesto u raju, javlja banjalukain.com.

Na posljednjem ročištu u svojstvu vještaka svjedočio je profesor Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Vlado Azinović, koji je iznio mišljenje o fenomenu i korijenima terorizma, kao i društvenom kontekstu i njegovim pojavnim oblicima.

Prema optužnici, koju je 23. travnja podignulo Tužiteljstvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na veleposlanstvo planirali iznuditi ustupke od vlasti zahtjevom da NATO snage napuste Afganistan te su prijetili građanima SAD-a i Njemačke.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke skupine, omogućili Jašareviću izvršenje kaznenog djela terorizma.

Mevlid Jašarević je prilikom napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu u blokadi držao centar grada oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperist MUP-a Kantona Sarajevo. On je nasumce pucao po veleposlanstvu i ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića.