reforma programa

Japanski poslovni lideri predlažu vladi kako da ubrza cijepljenje

29.04.2021 u 11:34

Bionic
Reading

Japanski poslovni lideri i biolog koji je osvojio Nobelovu nagradu, pozvali su vladu na reformu programa cijepljenja, dok zemlja pokušava suzbiti pandemiju covida-19 prije Olimpijskih igara

Japan je osigurao najveću količinu cjepiva protiv covida-19 u Aziji jer se priprema za ljetne Olimpijske igre. No cijepio je tek 1,6 posto svoje populacije, najmanje među bogatijim zemljama.

Vladini podaci u srijedu pokazuju da je Japan iskoristio tek petinu doza uvezenih cjepiva, što je istaknulo logističke prepreke cijepljenja poput nedostatka medicinskog osoblja.

Dvadeset i četiri poslovna lidera, uključujući izvršnog direktora Rakutena Hiroshija Mikitanija i nobelovca, biologa koji se bavi istraživanjem matičnih stanica Shinya Yamanaku, rekli su da su potrebni odvažniji i koordinirani napori kako bi se ubrzalo cijepljenje.

"Vlada i lokalne uprave ne smiju biti ograničene na zastarjela razmišljanja i moraju učinkovito koristiti stručnost privatnog sektora", priopćili su u srijedu.

Pozvali su vladu da pojednostavi proceduru prijave za cijepljenje, ubrza primjenu cjepiva uvođenjem 'drive-through' sustava i zatraži suradnju medicinskih stručnjaka.

Također traže da vlada vodi evidenciju cijepljenja kako bi potaknula cijepljene stanovnike i posjetitelje Japana da nastave s gospodarskim aktivnostima.

Vladini dužnosnici nisu odmah bili dostupni za komentar u četvrtak na državni praznik u Japanu.

Mikitani iz Rakutena, koji je ujedno i predstavnik Japanskog udruženja nove ekonomije, rekao je da je "previše rizično" održati ljetne OI u Tokiju jer se Japan bori s četvrtim valom koronavirusa.

Prijedloge vladi podržali su predsjednik Japanskog liječničkog udruženja Yoshitake Yokokura, izvršni direktor lanca namještaja Nitori Holdings Akio Nitori i Takeshi Niinami, šef grupe Suntory Holdings.