ugrožavanje slobode

Japan 'ozbiljno zabrinut' zbog kineskog zakona o sigurnosti za Hong Kong

28.05.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Japan je 'ozbiljno zabrinut' namjerom kineskog parlamenta o nastavku procedure donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, koji bi mogao ugroziti poseban status i slobode te bivše britanske kolonije, javlja u četvrtak Reuters

Parlament je danas usvojio uredbu koja daje mandat stalnom odboru kineskog parlamenta za izradu zakona koji će biti uključen u mini-ustav Hong Konga, uz istodobno zaobilaženje glasanja lokalnog Zakonodavnog vijeća Hong Konga.

Konačni tekst zakona protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog uplitanja bi trebao biti donesen u lipnju, a usvajanje zakona se očekuje prije rujna.

U izjavi nakon odluke kineskog parlamenta, Japan je Hong Kong nazvao 'izuzetno važnim partnerom', stavljajući u prvi plan tijesne gospodarske odnose i razmjenu ljudi.

'Japan je ozbiljno zabrinut zbog odluke kineskog parlamenta o nastavku procedure donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong', priopćilo je ministarstvo.

'Japan oduvijek pridaje veliku važnost očuvanju slobodnog i otvorenog sustava koji Hong Kong uživa i demokratskom i stabilnom razvoju Hong Konga prema načelu 'Jedna zemlja, dva sustava'', ističe službeni Tokio.

Najavljeni kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga potiče bojazan da Peking želi nametnuti svoju vlast i srozati visoki stupanj autonomije Hong Konga, nekadašnje britanske kolonije koja je Kini vraćena 1997. godine.

Japan je Pekingu iznio svoje stajalište i pomno će pratiti razvoj događaja u Hong Kongu, stoji u službenom priopćenju. I Sjedinjene Države oštro su upozorile da donošenje zakona o sigurnosti ugrožava status Hong Konga kao svjetskog financijskog središta te su najavile da će preispitati njegov trgovinski status u odnosima sa SAD-om.