POLITIKA PREMA HRVATSKOJ

Janšina stranka neće dirati arbitražni sporazum

22.09.2011 u 16:56

Bionic
Reading

Slovenska demokratska stranka (SDS), vodeća slovenska oporbena stranka, opovrgla je u četvrtak tvrdnje nekih slovenskih medija da će u slučaju dolaska na vlast revidirati politiku prema Hrvatskoj i dovesti u pitanje arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora

U izjavi za javnost objavljenoj na svojim mrežnim stranicama, SDS je poručio da je riječ o 'državotvornoj stranci' koja 'poštuje međunarodne sporazume i kad joj se oni ne sviđaju' te da joj je 'strana svaka nevjerodostojna politika'.

'Naša stranka trenutačno nije u položaju da donosi konkretne odluke u svezi s Hrvatskom, čiju smo europsku perspektivu uvijek podržavali. No brine nas ona struja u hrvatskoj politici koja Sloveniju želi isključiti iz jadranske politike i gospodarstva. Takva nas politika brine i tome se odupiremo. Konstruktivno ćemo surađivati na očuvanju dobrih bilateralnih odnosa, a za pojedinosti će biti vremena nakon izbora', poručio je SDS, na čijem se čelu nalazi bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša

SDS prema istraživanjima javnog mnijenja ima najviše šansi za dobivanje relativne većine u parlamentu ako se prijevremeni izbori održe krajem ove godine.

Borut Pahor
, čija je manjinska vlada u utorak izgubila povjerenje u parlamentu, u više je navrata nazvao arbitražni sporazum s Hrvatskom najvećim svojim uspjehom na području vanjske politike, dok Janša tvrdi da je riječ o popuštanju hrvatskim interesima pod američkim pritiskom.

Sporazum što su ga 4. studenoga 2009. u Stockholmu potpisali predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor slovenska je oporba pokušala srušiti na referendumu pola godine kasnije, ali je za njegovu ratifikaciju i stupanje na snagu ipak glasovalo nešto više od polovice slovenskih građana.

Arbitražni sporazum odijelio je pitanje graničnog prijepora sa Slovenijom od hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, a spor će riješiti peteročlani arbitražni sud čije aktivnosti počinju nakon potpisivanja pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom.